Miskolc hírek

A csavarkompresszor a műhelyekben is remek szolgálatot tesz

A csavarkompresszor a műhelyekben is remek szolgálatot tesz

A csavarkompresszor egyre több barkácsoló számára nyújt segítséget a sűrített levegő előállításában. Egyre többen fedezik fel ennek a hasznos kis készüléknek lehetőségeit, illetve egyre többen döntenek úgy, hogy beruháznak egy saját kompresszorba. Érdemes alaposabban megismerni ezeket a készülékeket, hiszen számos munkálatot tehetünk kényelmesebbé vagy könnyebbé a sűrített levegő használatával.

A korábbi tíz-húsz esztendőben a csavarkompresszorokért kifejezetten magas árat kellett fizetnünk. Az utóbbi években azonban a gyártási folyamatoknak köszönhetően egyre megfizethetőbbé váltak, így ma már a barkácscélú felhasználás során is hasznukat vehetjük. Mivel ezek a készülékek kiválóan alkalmasak a sűrített levegő előállítására, így bátran bizalmat szavazhatunk nekik.

 

A btkkft.hu munkatársa volt segítségünkre abban, hogy megismerjük a legfőbb különbségeket a csavarkompresszorok és az úgynevezett dugattyús kompresszorok között. A két megoldás közötti elsődleges különbség a sűrített levegő előállításának módjában, illetve a szerkezeti kialakításban mutatkozik meg; míg a csavarkompresszor esetében a sűrített levegőt két egymással szemben elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar végzi, addig a dugattyús kompresszor esetében ez értelemszerűen egy dugattyúval történik.

 

Tulajdonképpen ki lehet jelenteni, hogy mindkét megoldás rendkívül egyszerű szerkezeti felépítést jelent, ennek köszönhetően minimális az amortizáció mértéke, illetve kifejezetten alacsony a meghibásodások valószínűsége.

 

A csavarkompresszor kiválóan alkalmas otthoni barkácscélú felhasználásra is. Noha ez a típus is elsősorban az ipari folyamatokban vált sikeressé, semmi sem indokolja, hogy ne alkalmazzuk őket a kisebb volumenű feladatok elvégzésére is. Természetesen a barkácscélú felhasználás során sokkal kisebb kapacitásra van szükségünk, így kisebb légtartállyal rendelkező készüléket érdemes választanunk. Viszont mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy az igényeinkhez igazítsuk a csavarkompresszor kapacitását, illetve a légtartály nagyságát.

 

Érdemes figyelembe vennünk azt is, hogy a barkácscélú felhasználás során az üzemidők sokkal rövidebbek, így a terhelhetőség tekintetében bátran köthetünk kompromisszumokat. Különösképpen azért tehetjük meg ezt bátran, mert a csavarkompresszorok terhelhetősége alapvetően magas. Ennek köszönhetően egy megbízható gyártótól származó alsókategóriás csavarkompresszor már teljesen kielégítő megoldást biztosíthat az otthoni barkácscélú felhasználás során.

 

A megbízhatóságról azonban érdemes egy másik nézőpontból is beszélnünk. Noha az alacsony árkategóriákba sorolható készülékek elégséges megoldást jelentenek a barkácscélú felhasználás során, ez nem jelenti azt, hogy bármilyen készülék megfelelő számunkra. Jellemzően az utóbbi években Magyarországon is elszaporodtak a silány minőségű csavarkompresszorok, amelyek jellemzően távolkeleti gyárakban készülnek mindenféle minőség-ellenőrzés nélkül.

 

Különbséget kell tennünk az ismert gyártók távolkeleti üzemekben készített gépei, illetve a tipikus no-name kompresszorok között. Míg az előbbiek megbízható megoldással szolgálhatnak számunkra, addig az utóbbiakat mindenképpen érdemes elkerülnünk. A no-name termékek esetében nem számíthatunk márkaszervizre, garanciális ügyintézésre és természetesen szabványosított cserealkatrészre sem. Ezek helyett válasszuk inkább a megbízható gyártók olcsóbb készülékeit, amelyek biztosan jó szolgálatot tesznek.