Miskolc hírek

Az állólámpa, mint hangulatfény az otthonunkban

Az állólámpa, mint hangulatfény az otthonunkban

Már sokan elmondták, ha belépünk valakinek az otthonába, az olyan, mintha a legbelsőbb titkait osztaná meg velünk. Ezért sem mindegy, hogyan választjuk meg a lakberendezési tárgyainkat, és lámpáinkat.

Hiszen azok többet elárulnak rólunk, mint gondolnánk. A színek, a formák, a különféle stílusok lehetnek összhangban, és alkothatnak tökéletes káoszt is. Ugyanez igaz a világításra: a lámpák egyrészt jelképezik stílusunkat, másrészt azt, hogy mennyit engedünk tényleg láttatni otthonunkból és magunkból. Mit hangsúlyozunk ki, és mi az, amit jótékony homály fed? Bár ez most lehet, hogy túl sejtelmesen hangzik, valójában arról van szó, hogy a világítás megtervezése kulcsfontosságú kérdés annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban.

 

Kezdjük az elején

 

Jó, ha tisztában vagyunk néhány "alapfogalommal", ha a világítást tervezzük: az általános világítás azt jelenti, hogy van egy fő fényforrásunk, egy elsődleges lámpatestünk a természetes fényen kívül, amelynek köszönhetően a lehető legegyenletesebben lesz megvilágított egy adott helyiség. Ezért kell a helyét jól meghatározni.

 

Egy szobába az alapterületétől függően elegendő szokott lenni egy főfény, kivéve, ha nem egy "egyszerű" négyzet alapú területről van szó. Ha a helyiségnek több funkciója van, akkor valószínű, hogy több főfényre van szükségünk, gondoljunk csak egy amerikai konyhás nappalira, amiben az étkező is helyet kapott.

 

Arról is sokat hallani, hogy mielőtt neki állunk lámpákat vásárolni, kezdjük azzal, hogy átgondoljuk mi az adott helyiség funkciója. Konkrétabban: milyen szokásokat alakítottunk ki, mik változtak az elmúlt évek során, milyen új igényeink vannak, amelyek érintik az otthonunkat is. Nem is gondolnánk, hogy ezek mind-mind összefüggésben lehetnek a világítás megtervezésével.

 

A fények típusai

 

A természetes fények mellett tehát mindig van főfény a szobákban, amely lehet például függeszték, csillár vagy akár még falba süllyesztett spot lámpasor. Ám fontos, hogy legyen még mellette "helyi világítás" és hangulatvilágítás is. Ezektől lesz jól megvilágított és otthonos a lakásunk.

 

Az állólámpa hangulatfény, de kiegészítő fényforrás is, ha pedig egy kanapé mellé állítják be, akkor valószínűleg helyi fényként is működik, mert lehet olvasáshoz is használni, és akár a gyerekszobában is helye lehet a tanulás miatt, de akár esti fényként is funkcionálhat.

 

Az állólámpa

 

Az állólámpák között találhatunk letisztult, minimál stílusút, klasszikust, szecessziós ihletésűt és ultramodern dizájner darabokat is, a választék hihetetlenül széles, valóban mindenki megtalálja a stílusához illőt. Egy lámpakoncepción belül többféle típus is megtalálható, így lehet egységes egy adott szoba világítása: csillár, függeszték, állólámpa, falikar, asztali lámpa, olvasólámpa mind lehet ugyanabból a termékcsaládból, így garantált a tökéletes összhang.

 

 

Az állólámpák váza készülhet fából, rézből, krómból, betonból, műanyagból... bármiből, amit csak a tervező megálmodott. A lámpabúrával is ugyanez a helyzet, a képzelet nem ismer határokat, csak a megvalósíthatóság szab gátat az ötleteknek. Sokat ismerjük az IKEA lámpának köszönhetően például a nagyméretű rizslámpát, szerencsére ma már sokkal több fajta létezik belőle!

 

Az állólámpák piacán egyik legnagyobb kínálattal a Nowodvorski gyártó rendelkezik, a modern enteriőrben garantált helye lehet egy-egy stílusos darabnak. Érdemes még egy kis figyelmet fordítani arra, hogy milyen típusú izzót teszünk a lámpába. Milyen fényerejűt? Hideget vagy meleget? LED-es, halogén vagy Edison típusú LED-es izzót szeretnénk-e? Arra pedig mindenképp ügyeljünk, hogy bármelyik darabot is választjuk, az állólámpa talpa stabil legyen, hogy ne dőljön fel egykönnyen!