Miskolc hírek

Így fejleszd fel íráskészségedet!

Így fejleszd fel íráskészségedet!

Fél siker, ha szóban magabiztos és meggyőző vagy, de a sikeres nyelvvizsgához írásban is profinak kell lenned. Mutatjuk, hogyan tudod felpolírozni írásbeli nyelvtudásodat.

Mindannyian máshogy tanulunk, ez a nyelvekre is igaz. Teljesen természetes, hogy míg barátaidnak például a helyes kiejtés okoz gondot, Te addig tollal a kezedben azon gondolkozol, így vagy másképp írjuk az adott szót. Mind különbözünk, de mind képesek vagyunk sikeresen letenni a kitűzött nyelvvizsgát. Ne add fel: az Euroexam honlapján található gyakorlati tippek segítségével felkészülhetsz az írásbeli szövegalkotási feladatokra.


Tudd, miben kell majd helytállnod!


Ha a nyelvvizsga a cél, magától értetődő, hogy a megfelelő szintű tudás birtokába kell, hogy kerülj, ám legalább ilyen fontos, pontosan tudni, milyen feladatokkal kell majd megküzdened. Sokkal nehezebben hozod majd a maximumot vizsgahelyzetben, amikor izgulsz, és először találkozol mondjuk egy blogbejegyzés írásával. Magántanárral készülve, vagy tanfolyamra járva minden bizonnyal találkozol ezekkel a kihívásokkal, ám ha egyedül készülsz fel a vizsgára, életbevágó, hogy minél több újságcikket elolvass, műkritika és levél mintákat tanulmányozz. Ha megérted ezek logikáját, nem fog nehézséget okozni a szöveg egyes részeinek megfelelő elhelyezése.


Megtanulhatod egy bekezdésben kifejezni mondandódat, illetve elsajátíthatod a hivatalos levelezési formákat – ezek később nem csak a hétköznapi, hanem az üzleti életben is jól jönnek majd.


Így fejleszd fel íráskészségedet!

 

Az Eurpexam honlapján számos tippet és tanácsot találsz az íráskészség fejlesztéséről. A vizsgán hat szövegtípus fordul elő – az esszétől az online kommentig –, célszerű mindet legalább egyszer, figyelmesen elolvasnod. Könnyen lehet, hogy például a levélírás számodra könnyű feladat, mégis csak előnyödre válik, ha ezt a kategóriát is átfutod. Nincs annál bosszantóbb, amikor figyelmetlenség vagy információhiány miatt pontoznak le.


Ismerd meg az értékelési szempontokat is!


Jól jöhet, ha vizsga előtt átnézed, milyen szempontok szerint adják vagy vonják le a kincset érő pontokat. Ha pontosan tudod, hogy hangsúlyt kell fektetned szándékod világos kifejezésére (vagyis például, mit szeretnél elérni egy ügyintéző levélben), a megfelelő szóhasználatra, a gazdag szókincsre és a szövegalkotásra, akkor már félig nyert ügyed van.

Szerencsére ezek a szempontok online, ingyenesen hozzáférhetők, így kényelmesen képbe hozhatod magad. Hidd el, megéri egy kicsit a vizsgáztatók fejével is gondolkodni!