Miskolc hírek

A jó bor is csak hűtve jó

A jó bor is csak hűtve jó

A bor az ínyencek itala, ám csakis akkor, ha az megfelelő minőségű, a megfelelő körülmény között fogyasztva.

Talán nem is gondoljuk, de a megfelelő körülmény nagyon sok mindenre kiterjed, például a bor minőségére, érettségére, az alkalomra, a boros pohárra és természetesen a bor hőmérsékletére. A bor megfelelő hőmérsékletéről a borhűtő gondoskodik és az, aki időben elhelyezte a borhűtőben a kiszolgálás előtt, a minőségről a termesztő, az alkalomról és a többi körülményről pedig mi magunk.


Bár az is megeshet, hogy a minőségen kívül minden a mi kezünkben van, hogy egy kiváló pohár borral ajándékozzuk meg testünket és lelkünket, hogy a kiváló nedű teljesen átjárhasson. A minőségi borfogyasztás megkíván egy bizonyos módot, a drága bor beszerzése még egyáltalán nem jelenti az élményt is, hiszen ha nem tudjuk a megfelelő hőmérsékletet elérni, ha túl hideg, vagy túl meleg a bor, akkor a különbséget sem fogjuk nagyon érezni a méregdrága és a közepes árkategóriás borok között. Talán a másnapi fejfájás elárulja melyik is volt az olcsóbb. Ám, ha már megvásároltuk a drága bort, akkor a fogyasztásnak adjuk meg a módját is.


A bor tárolási hőmérséklete


Rendkívül fontos, hogy a bort a megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ha ajándékba kaptuk, vagy ha mi magunk vásároltuk, de nem éppen az aznap esti fogyasztásra, akkor érdemes gondoskodnunk arról, hogy a bort a megfelelő hőmérsékletű helyen tároljuk. Ez azért is fontos, mert az optimális hőmérsékleten való tárolással megőrizhetjük az állagot és a zamatot, a bor legértékesebb tulajdonságait. Nem megfelelő hőmérsékleten a bor minősége romlik, meleg helyen például túl hamar megérik.


Szerencsések azok a borfogyasztók, akik rendelkeznek pincével, hiszen a pince hőmérséklete ideálisnak bizonyul bármiféle bor tárolására, hiszen a pince se nem hideg, se nem túl meleg. A bor tárolására télen megteszi a spejz is, hiszen ez az a hely, ahol azokat a dolgokat tároljuk, amik nem bírják a meleget, de szükségtelen nekik a hűtő hidegsége. Ha nem rendelkezünk ezekkel a helyiségekkel, akkor inkább a hűtőben tároljuk a bort, de akkor inkább fogyasszuk el hamar, évekig ne álljon ott. Amit mindenképp kerüljünk kell a bor tárolása kapcsán, az a szobahőmérséklet és az ingadozó hőmérséklet, hiszen ezek teljes mértékben és nagyon gyorsan tönkreteszik a bort.


Fogyasztási hőmérséklet


Nem mindegy azonban, hogy fogyasztás előtt melyik bort mennyire hűtjük be, nem ideális ugyanis a fehérbornak, ha ugyanolyan hőmérsékletű, mint a vörös, de még a fiatal és az idősebb, illetve a száraz és az édes borok között is különbséget kell tenni e tekintetben. Tulajdonképpen ilyenkor jövünk rá, hogy nem is annyira egyszerű a borászkodás, hiszen nem olyan könnyű megteremteni a borok ideális hőmérsékletét a fogyasztás előtt, pedig erre nagyon oda kell figyelni. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a szervírozás előtt 1-2 fokkal legyen hidegebb a bor, hiszen a pohárba töltve mindig ennyit melegszik fel, hiszen átveszi a pohár hőmérsékletét.


Segítségünkre lehet a borhűtő, amelyet már egyszerűen a Gasztronagyker áruházból is beszerezhetünk. A borhűtő képes megőrizni a bor ideális hőmérsékletét, tehát az első pohár kitöltése után nem kell azonnal visszadugni a hűtőbe a bort, majd kivenni, várni, és újra tölteni, egyszerűen csak helyezzük a borhűtő tálba és élvezzük a bor ízét. A borhűtő egyre közkedveltebb konyhai kiegészítő, aki kicsit is igényesebb az alkoholfogyasztás terén, annak érdemes beszereznie, hiszen rendkívül praktikus megoldás és sokkal kellemesebb élménnyé teszi a borozást.


Végezetül nézzük, hogy egy-egy típusú bornak – a teljesség igénye nélkül - milyen az ideális fogyasztási hőmérséklete:


Jégbor: 6 °C
Édes borok: 6 °C
Pezsgő: 7-8 °C
Fehérborok: 7-8 °C
Régi fehérbor: 10-11 °C
Száraz fehérbor: 10-12 °C
Fiatal, könnyű, gyümölcsös borok: 11-12 °C
Fiatal burgundi vörösbor: 14 °C
Bordói vörösbor: 15-16 °C


Ugye mindenki kedvet kapott egy finom pohár borra?

 

Forrás: http://www.gasztronagyker.hu/blog/160531-borhuto/