Lakberendezés

Mikor gazdaságos a mosogatógép?

Mikor gazdaságos a mosogatógép?

A mosógép után a második legjobb dolog – és valóban, a mosogatógép nem véletlenül népszerű ennyire, hiszen az egyik leghasznosabb eszköz. Egy modern konyhából sem hiányozhat: aprólékos, pontos munkát végez, és szennyeződést sem hagy maga után, ha megfelelően használjuk. Nem utolsósorban időt takarít meg: nyugodt szívvel filmezhetünk, vagy tölthetjük az időnket a családdal, barátainkkal, hiszen a következő étkezésnél már újra lesz tiszta evőkészlet. Aki pedig mindig hadilábon állt a mosogatással, most egy házi gépre bízhatja az egész folyamatot. Közvetlenül az ebéd után belepakolhatjuk a csetrest, a mosogatógép kellően elzárja a kellemetlen szagokat, így kényelmesen várhatunk az indítással addig, amíg megtöltjük teljesen. Minél személyre szabottabban választunk mosogatógépet, annál gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni. A következő szempontokat vegyük figyelembe, hogy valóban energiatakarékosan használhassuk fel a konyhai eszközt.

Fontos a teríték száma

Folyó víz alatt kevésbé hatékonyan tisztíthatjuk le az ételmaradék, különösen nehéz megbirkózni a rászáradt falatokkal. Már pedig sokszor nincs idő arra, hogy közvetlenül étkezés után ragadjuk meg a szivacsot. Az Orion, az Indesit mosogatógép különböző hosszúságú és erősségű programjai ezeket a helyzeteket is megoldják. Nem kell felesleges vízmennyiséget felhasználnunk egy kisebb adag mosatlanhoz, hiszen beállíthatunk egy rövidebb időtartamú mosogatást is, vagy várhatunk addig, amíg teljesen megtelik a gép.

 

Mindegy, hogy szabadon álló mosogatógépet rendelünk meg, vagy beépítjük azt a konyhaszekrények közé, ne csak esztétikai szempontok alapján válasszunk. Gondoljuk át, milyen gyakran és mennyi mosatlan keletkezik a lakásban, hogy a háztartásban hány fő után kell megoldanunk a mosogatást. Milyen gyakran főzünk, szeretjük-e vendégül látni az ismerőseinket? A gép használatának gyakoriságát az is befolyásolja, összesen mennyi konyhaeszköz áll a rendelkezésünkre, tehát, szükséges-e minden nap elindítanunk a gépet, vagy ritkábbra is vehetjük a tisztítást.


A gyártók alapvetően három méretű mosogatógép típust ajánlanak fel, ezek méretét a befogadó képességük határozza meg. Egyedül élőknek, vagy kisebb családoknak a kevesebb, 4 terítékre kialakítottak felelnek meg igazán. Ahol nagyobb mennyiség halmozódik fel, a 10 terítékes jöhet szóba, de már a 14 terítékes is elérhető a bestbyte.hu mosogatógép kínálatában. A lapos, mély és desszerttányérokon kívül a poharakat, csészéket is tökéletesen tisztítja meg. Azonban maximális hatékonyságot akkor érhetünk el, ha ezt a legkevesebb energiával valósítja meg a gép. Ezért kell kalkulálnunk azzal a mennyiséggel, amelyet nap mint nap rábízunk majd a konyhai eszközre. A cél az, minél kevesebb gombnyomással minél több eszközt moshassunk el!

 

Kétnaponta is mosogathatunk

Odafigyeléssel tehát fokozható a mosogatógép energiahatékonysága, még akkor is, ha a legjobb, az A-kategóriás besorolásút választjuk ki a kínálatból. A csökkentett vízfelhasználás és a áramfelhasználás valójában azon múlik, hogyan töltjük meg a gépet, és milyen programot indítunk el rajta. Ma már az olcsóbb modellek sem fogyasztanak el többet 25 liternél, azonban egy jól kialakított AEG, vagy Whirlpool típus ennek a felével dolgozik.


Mosogatás után ajánlott leellenőrizni a gép szűrőjét. Ha rendszeresen kitisztítjuk, nem terhelődik feleslegesen a mosogatógép, és a folyamatot is hatékonyabban végzi el. De könnyíthetünk még azzal is, ha kétnaponta mosogatjuk el a felhalmozott edényeket. Egy félig pakolt gép inkább veszteség, hiszen megesik, hogy a program ugyanakkora energiát használ el, mintha tele indítottuk volna el a mosogatást. Érdemesebb megvárni, míg valóban teljesen megtömjük. Mivel jól záródnak a felületek nem kell aggódnunk a kellemetlen szagok miatt. Természetesen ajánlott elöblíteni az edényeket és poharakat, mielőtt a tálkákba belehelyezzük.

 

A mosogatógép rendkívüli segítség egy konyhában, akár kisebb, akár nagyobb mennyiségű mosatlannal kell megbirkóznunk.