Lakberendezés

Milyen az ünnepi étkező és konyha lámpa?

Milyen az ünnepi étkező és konyha lámpa?

Az étkező és konyha lámpa különös szerephez jut akkor, amikor az év végi ünnepekről van szó. Nem csak az otthon töltött idő mennyisége miatt van ez így, de a gyakori vendégségek apropóján is, amikor bizony sok időt töltünk e két helyiségben.

Mivel a december a legsötétebb hónapunk, ezért korántsem mindegy, hogy rendelkezésünkre állnak-e a lakásban azok a fényforrások, melyek napszaknak és tevékenységnek is maximálisan megfelelnek. Az elter.hu étkező és konyha lámpa kapcsán is azt javasolja, hogy érdemes többféle típust is használni egy-egy helyiségben.

 

Ugyanakkor nem mehetünk el az ünnepi időszakban felmerülő lakásdekorációs igények mellett sem. Legtöbbek otthonában helyet kap adventi koszorú, ablakdísz vagy fényfüzér. De mi a helyzet a hagyományos világítással? Érjük be a hétköznapokban használatos lámpákkal, vagy megéri ezeket is lecserélni az ünnepek közeledtével? A változatosság gyönyörködtet, és ez maximálisan igaz a lakberendezésre is. Miért ne választana időnként tehát újabb és újabb lámpa típusokat? Napjainkban már egészen korszerű, trendi darabok is elérhető áron szerezhetőek be, s nem utolsó sorban választhatunk olyanokat, amelyek passzolnak az ünnepi hangulathoz.

 

Stílus és praktikum egyben

Az étkező és konyhai lámpa választására is igaz, hogy nem elegendő pusztán a mutatós design, a praktikum is kiemelkedő szerephez jut. Mire gondolunk valójában? Borongós időszakban akár napközben is előfordul, hogy lámpát kell kapcsolnunk a lakásban végzett tevékenységekhez. Különösen fontos a megfelelő megvilágítás akkor, ha sütés-főzés kerül szóba, ugyanis az alapanyagok színének, állagának ismerete mellett a munkavégzéshez is nélkülözhetetlen a fény. Karácsony környékén gyakran órákat töltünk a konyhában, nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények között készülnek a finomságok, s mi magunk mennyire érezzük jól magunkat a helyiségben.

 

Hasonlóképp lényeges az étkezőben használt megvilágítás, hiszen ez az a helyisége otthonunknak, ahol a család apraja-nagyja összegyűlik az ünnepek alkalmával. Természetesen nem feledkezhet meg arról sem, hogy a mennyezeti lámpa mellett a hangulatvilágításnak és a falikaroknak is fontos szerep jut. A vacsora utáni borozgatás és süteményezés mellé egy helyi fényforrás bizonyul a legjobb választásnak, mely különleges fénybe borítja az étkezőasztalt.

 

Kisebb fényforrások a konyhába is!

Az ünnepi sürgés-forgás és az ajándékbontogatások közepette a gyerkőcök gyakran megéheznek. Mindegy, hogy a vendégeknek vágna még este egy kis süteményt, vagy az esti kakaót készítené el, a mennyezeti lámpa fényárjára nem mindig van szükség. Ilyenkor jönnek jól étkező és konyha lámpa kapcsán is azok a kisebb fényforrások, amelyek helyi megvilágítást adnak. Nagy népszerűségnek örvend a süllyesztett világítás is, mellyel remekül feldobható a konyhapult is.

 

Álmennyezet lámpákkal

Nem csak a nagy belmagasság csökkentésére szokták a szakemberek az álmennyezet kialakítását javasolni, hanem az elegáns belső tér megteremtése érdekében is. A színekkel és formákkal történő játék mellett kiemelt szerep jut a fényeknek is, így étkező és konyha lámpa választás alkalmával is érdemes az álmennyezettel kombinálni a spot lámpákat, méghozzá süllyesztett megoldással. Az apró fényforrások kiválóan megállják a helyüket akkor is, ha az ünnepi fények megteremtéséről van szó.

 

A karácsonyi készülődés és a vendégek fogadása is igényes, ízléses környezetben történhet akkor, ha odafigyel a hangulatteremtésre az étkező és konyha lámpa választás alkalmával is.