2005 - a kis drágulások éve lesz

"Nemcsak az árak nőnek jövőre, kedvezően alakulnak az szja-kulcsok, és néhány esetben az illetékek is csökkennek. Reálértékben is emelkedik a fizetés a közszférában, és növekszik az autópálya díja.
A jövőre tervezett 4,5 százalékos fogyasztói árszínvonal-emelkedés lesz a 2005-ös hatósági és közületi árak emelkedésének alapja. Ugyanakkor nemcsak áremelkedés, hanem szja-tábla változás, bér- és nyugdíjemelés is vár jövőre Magyarországra.

Hosszas vita és sértődésekkel tarkított maratoni ülések során fogadta el novemberben az Országos Érdekegyeztető Tanács a minimálbér négyezer forintos emelését – ez 57 ezer forintos minimálbért jelent jövőre. A munkavállalói oldal többet szeretett volna elérni, a munkaadók és a kormány sokkal kevesebbet. A felek évek óta először jutottak egyezségre a köztisztviselői bérek emeléséről: 2005-ben 35 ezer forintra nő a köztisztviselői illetményalap, ami 6 százalék körüli béremelést jelent a köztisztviselőknek is. Ennyivel nőnek a fizetések a teljes közszférában, ami mintegy 3,5 százalékos reálbér-emelkedést jelenthet az adótáblát jól kiismerőknek."

(Forrás: www.fn.hu)