Áremelés?
Az élelmiszeriparban tevékenykedők valamennyien az áremelés mellett tették le voksukat.
Javaslatuk: 5-15%%-os ellenérték-növelés.
Minden év első hónapjában többé-kevésbé drasztikus áremelést alkalmaznak egyes területeken.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében évek óta töretlen a tendencia: az ország nagy részén tapasztalható áremeléseket megyeszerte nem "vezetik be". Azt, hogy Borsodban emelkednek utoljára a kenyérárak - amennyiben egyáltalán emelkednek - a fogyasztók egyértelműen örömmel "veszik tudomásul". Azonban a sütőiparban dolgozók ezt - velük ellentétben - szomorúan fogadják.
Már jó ideje megfigyelhető, hogy a multinacionális vállalatok, és a kiskereskedelmi láncok - a versenyhelyzet miatt - egyaránt alacsonyan tartják az árakat.
Ezáltal a termelők ultimátumot "kapnak": engednek a termék "eredeti" eladási árából, ellenkező esetben valószínűleg a "nyakukon marad" az áru.
A sütőipar mellett az élelmiszeripar más területére is ezen farkastörvények vonatkoznak.
Példának okáért a tejipar, illetve a húsipar is áremeléssel kacérkodik.
Sőt előfordulhat, hogy az ásványvíz is drágább lesz.
Végül, de nem utolsó sorban a jövő évben várható újabb energia-áremeléssel egyenesen az élelmiszeripari termékek árának növelését szeretnék elérni. Azonban a szakemberek szerint egyelőre nem sok esély ígérkezik.