Áremelés?

Az élelmiszeriparban tevékenykedők valamennyien az áremelés mellett tették le voksukat.
Javaslatuk: 5-15%%-os ellenérték-növelés. Minden év első hónapjában többé-kevésbé drasztikus áremelést alkalmaznak egyes területeken. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében évek óta töretlen a tendencia: az ország nagy részén tapasztalható áremeléseket megyeszerte nem "vezetik be". Azt, hogy Borsodban emelkednek utoljára a kenyérárak - amennyiben egyáltalán emelkednek - a fogyasztók egyértelműen örömmel "veszik tudomásul". Azonban a sütőiparban dolgozók ezt - velük ellentétben - szomorúan fogadják. Már jó ideje megfigyelhető, hogy a multinacionális vállalatok, és a kiskereskedelmi láncok - a versenyhelyzet miatt - egyaránt alacsonyan tartják az árakat. Ezáltal a termelők ultimátumot "kapnak": engednek a termék "eredeti" eladási árából, ellenkező esetben valószínűleg a "nyakukon marad" az áru. A sütőipar mellett az élelmiszeripar más területére is ezen farkastörvények vonatkoznak. Példának okáért a tejipar, illetve a húsipar is áremeléssel kacérkodik. Sőt előfordulhat, hogy az ásványvíz is drágább lesz. Végül, de nem utolsó sorban a jövő évben várható újabb energia-áremeléssel egyenesen az élelmiszeripari termékek árának növelését szeretnék elérni. Azonban a szakemberek szerint egyelőre nem sok esély ígérkezik.