Oktatás

Nyelvvizsga eredmények értelmezése kisokos

Nyelvvizsga eredmények értelmezése kisokos

A nyelvvizsga eredmények lekérdezése kétségkívül izgalmas dolog. Ugyan a vizsgázóknak a megmérettetés után már általában van egy kialakult képe arról, hogy milyen eredménnyel szerepelhettek, de a pontos eredmények sokszor pozitív csalódást okoznak.

Az Euro nyelvvizsgák kimenetele nyelvtől és szinttől függetlenül négyféle lehet. Az euroexam.org felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a komplex nyelvvizsga eredmények között az egyik fele sikeres csak, akkor a következő alkalommal elegendő csak a sikertelen részt megismételni.

 

Komplex vizsga kompenzációs lehetőséggel

 

A nyelvvizsga eredmények optimális esetben elérik a kívánt 60 százalékot és megfelelt jelzés szerepel az online lekérdezés kapcsán. Ennél kevés örömtelibb dolog képzelhető el, s hamarosan kiállításra is kerül a komplex államilag elismert bizonyítvány. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a minimum hatvan százalék a teljes vizsgára vonatkozik.

 

Emellett azonban nagy előny, hogy nem kötelező a négy vizsgarész mindegyikén teljesíteni ezt, de a negyven százalék minimumnak számít. Ez sokak számára pozitívumnak számít a magyar akkreditált vizsgarendszerrel kapcsolatban, melynek esetében az írásbeli és a szóbeli rész alkalmával is teljesíteni kell a hatvan százalékot. A komplex vizsga esetén tehát az egyes részek kompenzálhatják egymást, ezzel elősegítve a sikeres nyelvvizsga eredmények megvalósítását.

 

Sikertelen nyelvvizsga eredmények? Nem kell mindent ismételni!

 

Amennyiben a komplex vizsga mellett döntöttünk, de például csak a szóbeli részek bizonyultak megfelelőnek, úgy maga a komplex nyelvvizsga ugyan sikertelen, de a sikeres szóbeli részről államilag elismert bizonyítványt kapunk. Sok esetben nélkülözhetetlen a komplex vizsga, éppen ezért ha ez a cél, akkor legközelebb már csak az írásbeli vizsgára kell jelentkezni. Hasonló a helyzet fordítva is, tehát ha írásban jobbak voltunk, úgy a szóbeli megismétlése és sikeressége elegendő a komplex bizonyítvány eléréséhez.

 

Előfordulhat az is, hogy a nyelvvizsga eredmények mindkét rész tekintetében sikertelenek. Ilyenkor ugyan nem kaphatunk bizonyítványt, de egy tapasztalattal mindenképpen gazdagabbak lettünk. Ha tehát nem sikerülne eleget tenni a követelményeknek, azt nem szabad kudarcként felfogni. Inkább tekintsünk erre egyfajta jelzésként, hogy a felkészülés terén a jövőben valamit egészen másként kellene csinálnunk.

 

Célirányos, intenzív felkészülés

 

S hogy mit javasolnak a szakemberek a sikeresség érdekében? Természetesen nagyon fontos a vizsgát megelőző hónapok, évek szorgalma, de a megmérettetés előtti időszakban különösen így van ez. A profi szakemberek segítségével zajló intenzív felkészítő kurzusok nagy segítséget jelenthetnek azoknak, akik nem tudják, milyen területekre érdemes helyezni a hangsúlyt a végső hajrában.

 

Az írásbeli feladatok gyakorlása legalább olyan lényeges, mint az élőszóban történő megnyilvánulás, hiszen mindkét terület befolyással lehet a nyelvvizsga eredmények alakulására.

 

Napjainkban a nyelvismeret sok esetben nélkülözhetetlen az érvényesüléshez. Nem csak külföldi munkavállalás vagy idegenforgalmi tevékenység esetén célszerű tehát a megfelelő szintű nyelvtudás elsajátítása, hanem akkor is, ha diplomáról, karrierről van szó.

 

A sikeres nyelvvizsga részben a szorgalmon, a gyakorláson, részben pedig a megfelelő helyzetfelismerésen és a gyors reagáláson is múlik. Érdemes megpróbálni a komplex vizsgát, hiszen nem csak olcsóbb, de lehetőséget kínál arra is, hogy a megfelelő teljesítés esetén a szóbeli és az írásbeli bizonyítványt is magunkénak tudhassuk.