A csavarkompresszor - Jó szolgálatot tehet az Ön műhelyében is!

Habár a csavarkompresszor nem tekinthető a legkeresettebb és legismertebb műhelyfelszerelésnek, ugyanakkor egyre többen fedezik fel a sűrített levegő felhasználásának lehetőségeit. A korábbi évtizedekben ezeket a készülékeket hobbicélokra kifejezetten ritkán használtuk, hiszen drágák voltak, ráadásul a kínálat sem volt kielégítő.

Mára ez teljesen megváltozott. Ma már kedvező áron vásárolhatunk barkácscélokra gyártott csavarkompresszorokat, ráadásul a széles kínálatból a számunkra legideálisabbat választhatjuk.

 

A jelentős árcsökkenés hátterében elsősorban a piaci igények megváltozása említhető; a korábbi évtizedekben a gyártók az ipari felhasználásra fókuszáltak és olyan készülékeket állítottak elő, amelyek hosszú üzemidők esetén is évtizedeken keresztül hibátlanul működtek. Barkácscélú felhasználás esetén azonban ilyen minőségi mutatókra egyáltalán nincs szükség, hiszen a rövid üzemidők egyáltalán nem veszik igénybe a készüléket. A generációkat kiszolgáló strapabírás helyett sokkal fontosabb tulajdonsággá vált a kiváló ár-érték arány. A számunkra ideális csavarkompresszor kiválasztása azonban felvethet néhány kérdést, amelyekre érdemes választ adnunk.

 

A csavarkompresszor vásárlás legelső lépése mindig a típus kiválasztása - hívja fel a figyelmet a btkkft.hu munkatársa. Érdemes tudni, hogy a csavarkompresszorok mellett az úgynevezett dugattyús kompresszorok is keresettek; a csavarkompresszorok esetében a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar felelős, a dugattyús kompresszoroknál viszont ugyanezt a feladatot értelemszerűen egy dugattyús szerkezet végzi el.

 

Mivel barkácscélú felhasználás esetén nem beszélhetünk jelentős igénybevételről, így a terhelhetőség kérdését aligha kell szem előtt tartanunk a típusválasztás során.

Fontos viszont, hogy szem előtt tartsuk a méret és a kapacitás kérdését, illetve megválasszuk a légtartály nagyságát.

 

A túlzott méretekkel rendelkező csavarkompresszorok szükségtelen kapacitással rendelkeznek, a bekerülési költségük magasabb és több helyet foglalnak a műhelyben, az alulméretezett készülékek viszont a dinamikus és kényelmes munkavégzést nehezíthetik meg.

 

Ugyanakkor meg kell említeni azokat a csavarkompresszorokat, amelyek nem felelnek meg az alapvető minőségi elvárásoknak sem, emiatt mindenképpen kerülni érdemes őket. Nagyon fontos különbséget tenni a neves gyártók alsó árkategóriába sorolható készülékei, valamint az ismeretlen távolkeleti üzemekből kikerülő gépek között.

 

Míg a neves gyártók olcsóbb csavarkompresszorai kiválóan alkalmasak otthoni barkácsfeladatok végzésére, teljesen megbízhatók és magas ár-érték arányt képviselnek, addig a távolkeleti no-name készülékekről ugyanez nem mondható el. Ráadásul a meghibásodás a silány készülék pályafutásának végét is jelenti, hiszen nem áll rendelkezésre gyártói garancia vagy márkaszerviz.

 

Az itt leírtakból is kiderült, hogy túl nagy hibát nem véthetünk a csavarkompresszor kiválasztása során, csupán arra kell figyelnünk, hogy elkerüljük a minőségi minimumot sem teljesítő no-name készülékeket. Helyettük válasszuk a megbízhatóságot! A szakemberek gyakran a New Silver csavarkompresszorokat ajánlják, amelyek között kisebb és nagyobb kapacitással rendelkező gépeket is találunk.