Magyarország legnagyobb naperőműve épült meg Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, a kilencmilliárd forintba került, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítménybe csaknem 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek.

Az átadón Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár azt mondta: a felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását. Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a naperőmű gazdaságélénkítő hatással is bír, és számos új munkahelyet teremt. 

 

Magyarország legnagyobb naperőműve épült meg Felsőzsolcánál

A 45 hektáros felsőzsolcai létesítmény tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi

 

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamos energia szükségletét biztosítja majd. A most átadott 45 hektáros területen megépült felsőzsolcai létesítmény tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi, ehhez hasonló naperőmű-park épül Pakson is.