A gyerekek egészséges táplálkozása az otthoni konyhában kezdődik

Az egészséges táplálkozás szerepe mellett már gyermekkorban sem mehetünk el, hiszen ez nélkülözhetetlen a fejlődéshez, valamint a normál testsúly megőrzéséhez. Az elhízás nem csak a felnőttek körében okoz egyre gyakrabban problémát, hanem a gyermekeknél is. A NESTLÉ és a Magyar Dietetikusok Szövetsége is rávilágított arra a tényre közös kutatásuk során, hogy manapság minden negyedik iskolás gyermek súlyfelesleggel küzd, ami akár egész életükben problémát jelenthet majd. Rendkívül fontos tehát a megelőzés, melynek kiváló eszköze az egészségtudatos nevelés és a megfelelő szülői példa mutatása.

Az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy az egészséges táplálkozás alapjainak elsajátítása a konyhában kezdődik, méghozzá a közös sütés-főzés alkalmával.

 

Egészséges alapanyagok, változatos finomságok

Az egészség és a normál testsúly érdekében nagyon fontos, hogy körültekintően válogassuk meg a konyhában használatos alapanyagokat. A gyermekek számára is elmaradhatatlan reggeli alkalmával a teljes kiőrlésű pékáruk, és a tejtermékek remek választásnak bizonyulnak. Az uzsonnás dobozból nem hiányozhatnak a gyümölcsök sem, de a közös családi étkezések alkalmával is érdemes olyan egészséges alapanyagok mellett dönteni, mint a sovány húsok, és a sajnos még mindig ritkán asztalra kerülő halfélék. Ez utóbbiak esszenciális zsírsavakban gazdagok, és fogyasztásuk a normál testsúly megőrzéséhez is hozzájárul. Legjobb, ha megismertetjük gyermekünkkel az olyan alapanyagokat is, mint a köles, a bulgur, a kuszkusz, vagy a hajdina, ezek felhasználásával igazán fenséges és változatos köreteket készíthetünk. A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM információi szerint a gyermekkori egészséges táplálkozás kapcsán kiemelt szerep jut a szülői mintának. Nem mindegy tehát, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hiszen az alapvetően hatással lesz a gyerkőc szokásaira. S hogy miként alakíthatjuk ezeket a kívánt irányba? Ennek remek módja a közös családi sütés-főzés.

 

Konyhai program az egészség jegyében

A gyermekek számára a konyha izgalmas világnak bizonyul, ahol mindig finom illatok, színes, érdekes állaggal rendelkező alapanyagok várnak. Célszerű bevonni a gyermeket is a konyhai tevékenységbe, így közelebbről megismerkedhet mindazokkal az ételekkel, amelyek az asztalra kerülnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen részt vesznek otthon az ennivalók elkészítésében, nyitottan állnak az egészséges alapanyagokhoz, és valószínűleg a jövőben is előnyben részesítik majd az egészséges táplálkozás alapjainak követését. Ehhez persze az is szükséges, hogy megismertessük a kicsikkel azokat a finomságokat, melyeket nem csak élvezetes elfogyasztani, de segítségükkel az egészség is megőrizhető.

 

Az étkezéshez fűződő viszony gyermekkorban kiválóan alakítható, s ha a kicsi már ekkor látja, mi az, ami egészségének jót tesz, akkor nagy valószínűséggel felnőttként is előnyben részesíti majd az egészséges alapanyagokat. Fontos, hogy tudja, a fenséges ízek úgy is az asztalra varázsolhatóak, ha közben odafigyelünk a változatos, egészséges táplálkozás megvalósulására. A közös konyhai tevékenység során játékos formában taníthatjuk meg gyermekünknek mindazokat a tudnivalókat, amelyek a jövőben is hasznára válnak majd. A gyermekkori elhízás megelőzhető, ha tudatosan, következetesen állunk hozzá a nevelés ezen területéhez, és a megfelelő szülői példát mutatva tereljük a kicsit a jó irányba.