A kotyogós kávéfőző csodája

Szerencsére az elmúlt években a kávé reneszánszát élhetjük meg. Sorra nyílnak a jobbnál jobb kávézók, finomabbnál finomabb kávékkal. Ám az otthon főzött kávénak is megvan a maga bája, íze és zamata.

Egyre többet lehet hallani a különleges kávékról. Arról, hogy hogyan és kik gondozták a kávébabokat, fenntartható gazdaságból származnak-e, a helyi termelőket támogatjuk-e a vásárlásukkal. Szerencsére egyre többen választanak tudatosan kávét is.

 

Ugyanakkor sokszor jó hasznát vesszük az instant kávéknak is, könnyebben elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, csak egy pohár meleg víz vagy tej kell az elkészítéséhez. A kapszulás kávéfőzők még mindig az egyik legkelendőbb karácsonyi ajándéknak számítanak. Tény, hogy praktikus és nagyon sokféle ízű kávé készíthető el vele, ám sokan vannak, akik ragaszkodnak a bevált régi kedvencükhöz is, a kotyogós kávéfőzőhöz.

 

A kotyogós kávéfőző titka

 

Mit tud a mai napig a kotyogós kávéfőző? Igazi és erős, olaszos kávét főzni. Ehhez persze nem árt némi gyakorlás, ki kell ismerni, hogyan működik, milyen praktikákat kell bevetni a használatakor.

 

A klasszikus kotyogós kávéfőző ma már több méretben, színben és formában is elérhető, ráadásul már egyszemélyes verzióban, 2-4 személyes, sőt akár hatszemélyesben is kapható, szerencsére hatalmas a választék. Lehet alumínium és rozsdamentes acél is az anyaga. Ráadásul az ára is elég jó, már 1000-2000 Ft körül vásárolhatunk jó minőségűt, amely hosszú ideig kiszolgálhat minket. A kotyogós kávéfőzőhöz alkatrészeket is lehet vásárolni, ha évek múltán például a gumitömítést cserélni kell.

 

kávéfőző titkai

 

Hogyan készítsünk vele jó kávét?

 

Ahogy már említettük, a kotyogóssal meg kell tanulni bánni, de ha egyszer összeszoktunk vele, nem cserélnénk el egyetlen karos vagy kapszulás kávéfőzőre sem. Ha lefőtt benne a kávé, annak semmihez sem hasonlítható illata van. Olyan tipikusan idilli, ahogy reggel még félálomban rutinosan összekészítjük, majd halljuk Azt A Hangot, és pillanatokon belül megérezzük Azt Az Illatot.

 

A kotyogós kávéfőzővel gyorsan és magas hőmérsékleten készül a kávé, ezért nagyobb az esélye, hogy odaég és keserű lesz, ezért érdemes közepes pörkölésű kávét választani hozzá, leginkább arabica típusút.

 

Fontos, hogy megfelelő vizet töltsünk bele, de erre nem csak a kotyogós esetén kell figyelnünk. Friss, klórmentes és jó illatú legyen a víz. A nagyon precízek figyelhetnek a megfelelő ásványi anyag tartalomra és pH értékre is. A legjobb, ha frissen őrölt kávét teszünk a kotyogósba, de a lényeg, hogy lazán töltsük meg, és ne tömörítsük. A vizet melegítsük elő mielőtt a tartályba öntjük, mert így gyorsabban jön át a víz és az őrölt kávé sem hevül túl, így megelőzhetjük a keserű ízt. Ezután pedig össze kell csavarni a kotyogós kávéfőzőt és rátenni a tűzhelyre. Miután a kávé lassan átfolyt, a kotyogós kotyogni kezd, ekkor le kell venni a tűzhelyről és rövid ideig hideg víz alá kell tartani az alját, így megáll benne a gőzképződés.

 

Ezután pedig már csak ki kell tölteni a kávéscsészékbe a kávét, ízlésünk szerint édesíthetjük, felönthetjük tejjel, tejhabbal, tejszínhabbal, vagy csak magában, tisztán és feketén is fogyaszthatjuk kedvenc koffein bombánkat!

 

Majd pedig gondosan mossuk el, töröljük szárazra és figyeljünk arra, hogy rendszeresen vízkőtelenítsük, hogy minél hosszabb ideig használhassuk.