A magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképe elkészült

László Tibor Zoltán az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón ismertette, hogy a kormány 600 milliós támogatást nyújt a stratégiai zajtérképek megújításához, és ezen kívül még 150 millió forinttal tud hozzájárulni az önkormányzatok terveinek megvalósításához.

A helyettes államtitkár szerint a zajterhelés egy nagy környezetvédelmi probléma. A zajtérképek elkészítése kutatási célokat is szolgál, amellett, hogy a lakosságot is tájékoztatja.  

 

Korábban egy jogszabály miatt akadályba ütközött, hogy elkészítsék Budapest és vonzáskörzetének a zajtérképét, de pár módosítás után ez már lehetővé vált. A zajtérképek intézkedési tervének elkészítése az önkormányzatok feladatkörébe tartozik, a zajtérképek elkészítését a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) feladatkörébe került.

 

zajtérkép

Forrás: www.zajterkepek.hu - Zajtérkép

 

Az európai uniós jogszabály határozza meg, hogy melyik településnek szükséges elkészítenie a zajtérképet, ez a település méretétől és a lakosság számától függ. A zajtérképeket öt hónap alatt sikerült elkészíteniük, számításokkal, modellezések alapján. A terhelési szinthez hosszú idejű átlagokat vettek figyelembe, így válik lehetővé a hosszú stratégiai kidolgozás, valamint a beavatkozást a kissé terhelt területeken.

 

Béres András, a HOI ügyvezetője elmondta, hogy a térképeket meg lehet tekinteni a www.zajterkepek.hu oldalon. Sikerült elkészíteni Budapesten kívül Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Győr és Pécs stratégiai zajtérképét, amiket az önkormányzatok meg is kaptak.