Elaludtad a nyakad? 5 + 1 tipp, hogy újra mozgásba hozd!

Akivel előfordult már, hogy egy reggel fájó, görcsös nyakkal ébredt, az többet nem felejti el az élményt. Máris mondjuk, hogy mit tehetünk akut fájdalom esetén.

 

Sokat tehetünk a megelőzésért, ám ebben az esetben a gyors segítség a megoldás – ha nem szeretnénk napokig tartó fájdalomtól szenvedni. Nézzük tehát, mit tehetünk, ha beállt nyakkal ébredünk.


Gyengéd masszírozás


Rendkívül óvatosan kezdjük el átmasszírozni a fájdalmas részt. Húzd óvatosan az ujjaidat függőleges majd vízszintes irányban a kritikus részen, majd pár mozdulat után hagyd abba, és várj, mielőtt újrakezdenéd. A beállt izmok igen óvatos bánásmódot kívánnak, a túl erős, vagy intenzív masszázzsal még ronthatunk is a helyzeten.


Meleg zuhany


Ha van rá módunk, akkor segít az izom ellazításában, ha kellemesen meleg víz alá tudjuk tartani, vagy belemerülünk egy kád vízbe. Ily módon megpihen az izom, a vízben pedig még tehermentesíteni is tudjuk. Itt is masszírozhatunk óvatosan, ügyelve, hogy ne erőltessük túl az izmokat.


Gyógynövényes krémek használata


Rengeteg sport- és különböző csodakrém kapható zúzódásokra, ficamra, húzódásra, azonban legyünk körültekintőek a választáskor. Egy adalékanyagoktól hemzsegő krémmel ugyanis többet árthatunk, mint amennyit használna. Húzódáskor gyors segítséget nyújt a feketenadálytő krém. Vékonyan kenjünk be vele a fájdalmas részt, majd ismételjük meg napi 3-5-ször, míg a panaszok teljesen el nem múlnak.


Óvatos nyaktornáztatás


Megpróbálkozhatunk óvatos nyaktornáztatással is, amennyiben már javult valamelyest a helyzet. Vigyázzunk, hogy ne végezzünk semmilyen hirtelen mozdulatot!


Óvatos válltornáztatás


Ha a nyakunk kezd helyreállni, akkor továbbléphetünk a váll átmozgatására is. Ezt is ugyanolyan körültekintően végezzük, mint az előzőeket!


Memóriahabos párnával az éjszakai kényelemért és kipihent reggelekért


+ 1 TIPP: A memóriahabos párna


A nyak rándulásainál legalább olyan fontos a megelőzés, ha nem fontosabb, mint az akut fájdalom kezelése. A megfelelő ágy, anatómiai matrac és párna, a nyak és a fej ideális alátámasztása, a gerinc formakövető, megfelelő támasza kulcsfontosságú az éjszakai alvás, de még egy fél órás délutáni pihenés során is. Törekedjünk a prevencióra, így kisebb eséllyel találkozunk újra a nyakfájás problémájával!