Elég-e külföldön a B1 nyelvvizsga?

Nézzük meg közelebbről, az alapfokú bizonyítvány milyen esetekben lehet jó, illetve mikor, milyen tervekkel érdemes feljebb tenned a mércét, ha határon túli nyári munkát szeretnél megcsípni!

Meg tudjuk érteni, ha gimi vagy egyetem után hosszabb-rövidebb időre egy idegen országban tennéd próbára magadat. Az egyedül töltött idő igazi kaland, izgalmas helyek, élmények és új ismeretségek várnak rád – persze, hogy menni akarsz! Ha pedig ezt a cikket olvasod, már tudod, hogy legalább egy alapfokú nyelvvizsga nélkül hatalmas rizikó nekivágni a messzeségnek. Nem mindegy azonban, milyen szakmák vagy munkakörök vannak a fejedben, mert nem biztos, hogy az angol B1 szint (vagy a német B1 szint – ez nem nyelvfüggő), minden esetben elég lesz. 

 

Mire is jó az alapfok?

 

A B1 nyelvvizsga az Euroexam esetében konkrétan azt jelenti, ismered a kiválasztott nyelv alapjait, helyesen tudod használni hétköznapi szókincsedet. A megszerzett bizonyítvány igazolja, hogy a vizsgán megértetted az egyszerű hallott és írt szöveget, sikeresen megoldottad a hozzájuk kapcsolódó feladatokat. Persze, itt még nem atomfizikáról vagy szépirodalomról van szó, hanem olyan témákról, mint az utazás, a hobbik, a család. 

 

Ugyanez igaz beszéd- és íráskészségedre. Az alapfokú nyelvvizsga német vagy angol nyelvből igazolja, hogy be tudsz kapcsolódni egyszerű beszélgetésekbe, el tudod mondani, mi jár a fejedben, ki tudod fejezni érzéseidet, és megérted a kérdéseidre kapott válaszokat. Hétköznapi helyzetekben érthetően tudsz közvetíteni egy angolul vagy németül és egy magyarul beszélő között, illetve le tudsz fordítani egy rövid levelet. 

 

Számos pozíció és beosztás érhető el B1 nyelvvizsgával

 

Mit jelent ez a munkavállalásra lefordítva?

 

A fenti listából te is belátod, hogy a B1 angol vagy B1 német nem elég például irodai munkához, azaz újságíró, közgazdász, social media felelős nem lesz belőled. Vannak azonban olyan szakmák és munkakörök, amik esetében vígan ellavírozhatsz angol alapfokú nyelvvizsga bizonyítványoddal. 

 

Nyugi, nem azt javasoljuk, hogy reggeltől estig mosogass! Egy tengerparti hotelben például számtalan klassz lehetőséget találsz, ahol még fejlesztheted is nyelvtudásodat: jelentkezz úszómesternek vagy koktélkeverőnek a medencék mellé, londinernek, animátornak, akár fotósnak is. Mit szólsz a kötetlenebb, szabadtéri lehetőségekhez? Ha úgy sem szeretsz a fenekeden ülni, vállalj kutyasétáltatást, fűnyírást és kertészkedést, autómosást, jégkrém árusítást,  vagy ha képben vagy a sportág tudnivalóival, megpróbálhatsz asszisztensi helyet elcsípni egy búvárfelszerelés vagy jetski kölcsönző vállalkozásnál. 

 

A komolyabb feladatokhoz – érthetően – komolyabb nyelvtudásra lesz szükséged. Egy szuper nyár az Adrián vagy az osztrák hegyekben azért nem fog ártani, sőt, a kereseted egy részét akár a középfokra való felkészítő kurzusba is forgathatod. Benne vagy?