Elektromos vagy gáz konvektor az ideális számomra?

Bár éppen melegszik az idő, már most érdemes a hűvösebb évszakokra gondolni, és előre gondoskodni az akkor szükséges fűtésről. Fűtést korszerűsíteni ugyanis mindig szezonon kívül érdemes. De mit érdemes választani? Milyen konvektorral járunk a legjobban?

 

Ahogyan minden komolyabb összegű beruházás előtt, úgy a megfelelő fűtési megoldás kiválasztásakor is egy sor kérdést kell végig vennünk ahhoz, hogy biztosan a számunkra leginkább megfelelő döntést tudjuk meghozni. A konvektor vásárlás tipikusan olyan feladat, ami során érdemes a lehető leginkább körültekintőnek lenni, hiszen a pénztárcánk jelentősen megérzi a választásunkat. 

 

Ráadásul a konvektor vásárlásnál nem egyszeri kiadással kell számolnunk, hiszen a fűtésért hónapról hónapra fizetnünk kell - nem mindegy azonban, hogy mennyit. Mivel konvektort nem vásárolunk túl gyakran, így különös körültekintést igényel az alkalom, hiszen a rossz választás esetén bizony évekig érezhetjük döntésünk eredményét.

 

Az előnyöket végigvéve hamar rátalálunk az elektromos konvektorokra, és jogosan gondolkodunk el annak megvásárlásán.

 

Nem csupán tiszta a működtetése, hanem rendkivül kényelmes és bizony túl sok karbantartást sem igényel. Ugyanakkor egészen biztos, hogy hamar rájövünk: sokkal drágábban működtethető gáz társánál. 

 

Elektromos konvektort olyankor érdemes választani, ha viszonylag kis teljesítményt várunk vagy ritkábban vesszük igénybe a fűtést. Ideális választás például egy nyaraló vagy egy-egy helyiség különálló fűtéséhez.

 

Egy meglévő központi fűtés kiegészítésére is alkalmas alternatíva lehet. Nem érdemes tehát teljesen elvetni az elektromos konvektorral való fűtést annak árával való szembesüléskor, hiszen rengeteg olyan élethelyzet van, amikor ez lesz a megfelelő választás.

 

Még mindig rengeteg háztartásban található régi típusú gázkonvektor, ami egyételműen pazarlás, ráadásul az EU szabályozásával is ellentétes.

 

Egy kis vendégházban elég lehet a kisebb teljesítményű kazán

 

A hagyományos gázkonvektorok jellemzően magas teljesítményen tudnak csak működni, mert rossz a szabályozhatóságuk. Lényegében ezért vagy túl- vagy kedvezőtlenül fűtenek. Bárhogy is van, egyértelműen igaz, hogy nem kifizetődő a használatuk.

 

A modernebb, energiatakarékos gázkonvektorok már sokkal könnyebben szabályozhatóak, amivel nem csak a hőérzetünket, hanem pénztárcánkat is támogatják.

 

Mikor éri meg gázkonvektort választani?

 

Leginkább kisebb lakások, vagy helyiségek külön-külön befűtése során lehet megfelelő a gázkonvektor. Mivel sok kazán eleve nem képes kis teljesítmények működni, ezért kézenfekvő megoldás lehet a gázkazán, ami könnyedén szabályozható, így ideális a kisebb terű helyiségek, akár garzonok fűtésének biztosítására.

 

A gázkonvektorral ráadásul nem csak akkor lehetséges spórolni, ha szobánként állítjuk be annak működését, az által is kedvező fenntartást biztosít, hogy nem szükséges egész nap megállás nélkül üzemeltetni.

 

Az elektromos és a gázkazánnak is megvan tehát az előnye, ugyanakkor természetesen hátránya is lehet bármelyik fűtési módszernek. A megfelelő választás mindig az aktuális élethelyzetünk figyelembevételével kell, hogy történjen. Ha így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évekig szolgál majd minket a jól megválasztott konvektorunk.