Érdemes ingatlanfelújításba fogni?

Sokan rendelkeznek felújítandó lakással, házzal, de nem kevesen most vásárolnak ilyen ingatlant. Mennyi pénzt és energiát kell fektetni abba, hogy egy ingatlant rendberakjunk, és mennyit nyerünk vele?

Mérséklődik a kereslet a felújítandó otthonokra

 

A legutolsó kérdésre a válasz: nagyon is sokat, mivel ha eladni szeretnénk, a jó állapotú lakások, házak a leginkább keresettek a piacon 2019-ben.

 

Az ok, hogy miért van ez így, számunkra is hamar kiviláglik, ha felújító szakembereket keresünk. Hatalmas lyuk tátong az építőipari szektorban, sokkal nagyobb a kivitelező brigádokra a kereslet, mint amekkora a kínálat.

 

A HVG cikke szerint annyira nagy a kivándorlás az építőiparban - 30-35 ezren dolgoznak külföldön -, hogy egy egyedi ajtót legyártatni akár másfél évbe is telhet. De a gázos, vizes, burkoló, villanyszerelő és más szakembereket is rengetegen hajkurásszák, légkondícionáló beépítésére pedig a legjobb januárban gondolni, utána már késő lesz, és nem találunk munkás kezet.

 

Nagy a szakemberhiány az építőiparban.jpg

 

Épp ezért ha romos vagy csak néhol felújítandó ingatlant vásárolnánk, tanácsos még a vétel előtt informálódni, találunk-e szakembereket, és ha igen, milyen időtávon belül.

 

Megbízható, leinformálható csapattal érdemes belefogni még akkor is a munkába, ha csak egy ablakcseréről van szó, mivel a munkaerőhiány miatt rengeteg szaktudás nélküli embert toboroztak a vállalkozások. Előfordulhat rossz esetben, hogy a lakásunkban megjelenő felújító csapat fele pont annyira ért a feladathoz, mint mi.

 

Mozgassuk meg tehát a kapcsolatainkat, és jó szakembereket keressünk a munkákhoz.

 

Nagyon kedvező THM-mel vehetünk fel kölcsönt

 

Ennél egyszerűbb feladat lesz - ha ebből a forrásból finanszírozzuk a kivitelezést - a lakásfelújítási hitel igénylése: jelenleg kimondottan jó THM-mel vehetünk fel kölcsönt, ezen tehát nyerhetünk.

 

A hitelösszeg megadása előtt érdemes egy kisebb piackutatást végezni. A költségek dinamikusan változnak, a hatalmas kereslet értelemszerűen felvitte az építőpari szakmunkások órabérét.

 

Arról se feledkezzünk meg a költségbecslésnél, hogy a szakértők szerint minden felújítás 20-30 százalékkal többe kerül, mint amennyivel az elején kalkulálni szoktak.

 

Hogy miért? A bontások során gyakorta felbukkanó rejtett hibák szükségessé tehetnek plusz feladatokat, emellett a kivitelezés időszükségletét is hajlamosak a tulajdonosok alábecsülni.

 

Az idő- és pénzbeli megcsúszásokat a felújítás gondos megtervezével lehet elkerülni, és azzal, ha egy szakértő - például építőmérnök - segítségével napi szinten monitorozzuk a munkálatokat.