Gyorsan átrendeződött a hazai ingatlanpiac

A lakáspiac sok területén komoly változásokat generált a koronavírus, közvetve vagy egészen közvetlenül. Mik a már most látható hatások és mikre kell felkészülnünk?  

 

Airbnb - turisták nélkül nem működik

 

Ahol szinte azonnal megmutatkozott a vírus nyomán megjelent korlátozások hatása, az a rövidtávú lakáskiadás. A vendégek amilyen gyorsan tudtak, elmentek, és újak nem érkeznek addig, amíg nem biztonságos az utazás és a külföldi városok látogatása. 

 

Épp ezért most egész biztos nem jó üzlet ezzel a szegmenssel foglalkozni, bár már így is eléggé telített volt a piac, melyre nehezen lehet belépni. Ha tehát azon gondolkodtunk, hogy felújítunk egy lakást és Airbnb vagy Booking.com keretében kiadjuk, számítsunk arra, hogy a turizmus piaca nyár közepéig-végéig leállt. Időzítsünk úgy, hogy addigra élénkülhet meg a kereslet. 

 

Ám arra lehet számítani, ha végre biztonságosan lehet utazni - mindenki utazni akar majd. 

 

Albérletpiac - megugrott a kiadó ingatlanok száma

 

Sajátos jelenséggel válaszol a bérlakás szegmens a járványra. Nincsenek érdeklődők, most senki sem akar és tud költözni, ha nincs rá nyomós oka. 

 

Mindössze két hét alatt sokkal nagyobb lett a kínálat a fővárosban, a legolcsóbb lakások piaca 20 százalékkal bővült. Azért bővült ezeknek a bérleményeknek a köre, mert sokan havi 100 ezer forint alá vitték le a bérleti díjakat.  

 

Valószínűsíthető, hogy mivel most igen kevesen vállalkoznak egy költözésre - már csak a fizikai akadályok miatt is - még tovább fognak engedni az árakból a tulajdonosok. 

 

Ez a jelenség kevésbé jellemzi a vidéki városokat, azaz itt nem ugrott meg a kivehető lakások száma és egyelőre nem igazán csökkentek a bérleti díjak. 

 

Mindez feltehetően azért van, mert vidéken a rövid távú lakáskiadás nem jellemző, és az Airbnb jellegű foglalások nem tűntek el az elmúlt hetekben.

 

A felújítások egyelőre fizikailag kivitelezhetőek

 

Eladó ingatlanok - lassult a forgalom

 

Nem számíthatnak pörgős piacra a lakástulajdonosok és ingatlankereskedők sem. A koronavírus első jeleire óriásit esett vissza az érdeklődők száma. 

 

A magyarázat egyszerű: a nem életbevágó teendőket most mindenki elhalasztja, és mással foglalkozik ezekben a hetekben. Emellett nehéz kivitelezni úgy egy ingatlan vételt, hogy a személyes találkozásokban - ügyvéddel, közjegyzővel, földhivatallal, hitelügyintézővel - akadályoztatva vagyunk. Most gyakorlatilag csak készpénzes vevőknek van esélyük, hiszen egy lakáshitel intézése (például ingatlanbecsléssel) nem lesz könnyű ebben az időszakban. 

 

A szakértők szerint most alacsonyabb árakkal fognak próbálkozni a tulajdonosok, amit a ‘bevállalósabb’ érdeklődők kihasználhatnak, akár jó vételetre is szert téve ezzel.