Hogy lehet átvarázsolni a szobát egy szőnyeggel?

Bár a lábunk előtt fekszik, és nem tűnik túl hangsúlyosnak, a szőnyeg valójában az egyik legmeghatározóbb eleme a lakásnak - állítják a szakemberek. Érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni rá!

Az ókor óta divat

 

Ázsia nagy részében, ahol közelebb ülnek a földhöz az emberek - például nincs étkezőasztal -, a mai napig valóságos kultusza van a szőnyegeknek. Ez az egyik leglényegesebb - és szinte az egyetlen - bútordarab az otthonokban; nagy múltjuk van mind az iszlám országokban, mind a Távol-Keleten. Nem véletlenül legendásak a perzsa szőnyegek.

 

Bár az európai lakásokban sokkal több a berendezés, a bútor, ez a darab akkor sem veszik el a többi között. Ha belegondolunk, mennyi funkcióval bír a szőnyeg, ez nem is véletlen.

 

Kellemessé tesz és befejezi a teret

 

A szőnyeg egyrészt melegít, akkor is, ha a földön van, és akkor is, ha faliszőnyegként használjuk. Másrészt színesíti a teret: egy olyan elem, amivel egy vagy sok plusz árnyalatot csempészhetünk a szobába.

 

Emellett ez a lakástextil összeköti vagy éppen elválasztja a helység funkcióit. Kapcsolatot teremthet az egymástól távol eső bútorok közt, amik közt másképp nem lenne más, csak üres tér.

 

Lakás berendezése bútor webáruház segítségével

 

De jelezheti is, hogy egy amerikai konyhás nappalin belül például a étkező rész - étkezőszékkel, étkezőasztalokkal - véget ért, és kezdetével már a lakályosabb pihenő-beszélgető szoba funkciót lehet használni, dohányzóasztallal, fotelekkel, forgószékekkel.

 

Éppen ezért, bár nem vesszük úgy használatba, mint például egy fotelt, szőnyeg nélkül mégis befejezetlennek, barátságtalannak tűnik minden lakóhelység.

 

Hogy találjuk meg a tökéleteset?

 

A legfontosabb szabály, hogy a padló- vagy faliszőnyeget illesszük bele abba a képbe, amit meg szeretnénk ‘alkotni’ a szobában. Ha bebútorozott helységbe kerül ez a darab, a fal, a padló színéhez, a bútorok stílusához is mennie kell.

 

Ne feledkezzünk meg a függönyről vagy a párnákról sem, ezekhez is fontos, ha illeszkedjen a szőnyeg.

 

Természetesen nem kell mindennek egy, vagy két színűnek lennie, akár három, egymástól elütő, de egymással kellemes ‘játékot’ kialakító árnyalattal is betölthetjük a teret.

 

Ha eltérő stílusvilágú bútordarabokat és textíliákat használunk, akkor igencsak jó esztétikai érzékünk kell, hogy legyen, hogy tökéletes legyen az összkép. De érdemes próbálkozni; egy eklektikus beltér lélegzetelállító lehet, ha jól sikerül!

 

A szépség ne menjen a használhatóság rovására

 

A funkcionalitás sem mellékes a padlószőnyeg esetében, mert komoly használatnak van kitéve. Gyerekszobába például csak könnyen tisztítható, puha változat való. Lépcsőre, közlekedőfolyosóra egybefüggő és portaszító futószőnyeg az ideális.

 

Szerencsére rengeteg típus közül választhatunk a bútor webáruházakban - ma már akár a fürdőszobába is leteríthetünk egy darabot, a kókusz szőnyegek ugyanis állják a vizet.