Hosszú repülőút? Így készülj fel, hogy ne legyenek időátállási problémák

Utazhatunk akár nyaralni, vagy üzleti útra, a repülés hatással lesz szervezetünkre. Ha valaki több órás repülőút előtt áll, érdemes arra jól felkészülni, hisz a hosszú utazás megviseli még a jó fizikumú utast is. Fontos, hogy még az út előtt felkészüljünk mind mentálisan, mind testileg.

 

Az utazásnak számos jótékony hatása van. Ha nyaralni megyünk és kiszakadunk a hétköznapok mókuskerekéből, akkor pár nap után nyugodtabban, kipihenten, több energiával és emlékekkel felvértezve érkezhetünk haza, amelyekből még sokáig töltekezhetünk. De a pozitív hatások mellett vannak negatívumok is, melyeket az utazás előkészületében szem előtt kell tartani. 

 

A hosszú repülés hatásai

 

A repülés az egészséges szervezetre ugyanúgy hatással van, mint azokra az utasoknak, akik valamilyen egészségügyi problémával élnek. Ha a nyaralást úgy tervezzük, hogy több órás repülőút áll előttünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a biológiai óránk felborul, ami időátállási problémát eredményezhet. Ez jelentkezhet emésztési zavar, rossz közérzet, aluszékonyság vagy éjszakai álmatlanság, fizikai és mentális teljesítménycsökkenés formájában. Érdemes az utazás előtti napon és az utazás közben pihenni. Ilyenkor ne dolgozzunk, még akkor sem, ha az utazás nem a pihenésről fog szólni. Ezen kívül a légnyomás változás, a hosszú repülőúton való mozdulatlanság vagy a komoly turbulencia miatt olyan betegségek is kialakulhatnak, mint a tengeri betegség vagy a mélyvénás trombózis.

 

Nincs összefüggés a panaszok és a repülőgép komfortossága között. Nyugodtan válasszunk az olcsó, fapados járatok közül.

 

Ha hosszú repülőútra készülsz, érdemes már előtte felkészülni az esetlegesen jelentkező problémákra

 

Hogyan kerüljük el a panaszokat

 

Érdemes a hosszú utazás előtt pihenni, könnyű ételeket fogyasztani, kerülni az alkoholt és csökkenteni a koffein adagot. Ha tudjuk, hogy tengeri betegségre hajlamosak vagyunk, akkor a gép közepén válasszunk ülőhelyet, ott kevésbé érződik a turbulencia hatása.

 

Ha van egészségügyi problémánk, feltétlenül kérdezzük meg kezelőorvosunk véleményét az utazással kapcsolatban, illetve sokszor a légitársaságok szoktak kérni orvosi igazolást.

 

Hogyan könnyítsd az utazást

 

Sokszor a transzfer apróságnak számít, de nem az. Főleg akkor érdemes előre gondolkodni, ha hosszú repülőútra megyünk, hisz nem mindegy, hogyan jutunk ki a reptérre vagy a légikikötőből haza vagy a szállásig. Hisz a kijutás is hosszúra tud nyúlni, ha nem szervezzük meg előre. Alternatívák között van a taxi, tömegközlekedés, de a legjobb választás ilyenkor a saját autó. Ferihegyen lehetőség van közvetlenül a 2-es terminál melletti, reptéri parkolót használni és az autót akár hosszabb időre otthagyni. Online már jó előre lefoglalhatjuk, és kedvezményesen, ki is fizethetjük. Így ezzel már nem lesz gond, és ha leszállt a repülőnk, gyorsan hazajuthatunk.

 

Érdemes már jó előre felkészülni az utazásra testben és lélekben, így biztosan elkerülhetjük, vagy csökkenthetjük az ezzel járó tüneteket.