Kandeláber és a kerti világítás

Biztosan te is hallottad már azt a szót, hogy kandeláber, de tudod, hogy mit jelent? Vagy lehet, ha mutatnak egy képet róla, akkor azonnal beugrik, hogy mi az, csak nem tudtad, hogy így hívják.

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk elmagyarázni, hogy mi a kandeláber, vagyis hogy néz ki, melyik lámpáról van szó, akkor csak annyit kell mondanunk, hogy gondolj arra, hogyan néz ki egy tipikus, romantikus párizsi utcakép este, ahogy megvilágítják az utcai lámpák. Vagy épp Londonban egy kihalt utca éjszaka, miközben szakad az eső... Na, azok az utcai lámpák a kandeláberek.

 

Utcai közvilágítás

 

Persze nemcsak Párizsban és Londonban vannak kandeláberek, más városokban is előszeretettel helyezték ki ezt a típusú lámpát, ha az utcák közvilágításáról van szó.

 

Az Elter kínálatában megtalálható kandeláberek is városokról kapták a nevüket: London, Firenze, Stockholm, Bologna, Oslo... És, ha jól megnézzük a lámpák képeit, valóban az adott város és látképe, életérzése köszön vissza rajtuk.

 

Otthoni kültéri világítás

 

A kandeláber különleges kültéri lámpa, nem is való akárhova és nem is való akárkinek. Van egy fajta patinája, ugyanakkor bár klasszikus darabról van szó, a modern formatervezésnek köszönhetően egy jól megtervezett, modern kertben is helye van.

 

Kandeláber utcán és otthon is

 

Mivel lámpaoszlopról van szó, ezért 2-3 méter körül van a magassága egy-egy kandelábernek, és egy vagy több fényforrással is rendelkezhet. Ha nagyobb területet szeretnénk vele megvilágítani, akkor válasszunk olyat, ami több égős.

 

A kültéri lámpák anyaga ellenáll az időjárás viszontagságainak és fényforrásnak is többfélét választhatunk hozzá. Tehetünk bele halogén, energiatakarékos és LED izzót is. Ami fontos, hogy a kandelábert rögzíteni kell a talajhoz. Attól függően, hogy beton alapra vagy épp föld alapra szeretnénk felállítani, más-más rögzítő elem kell hozzá.

 

Lámpacsalád

 

A kandeláberek között több olyan típus is van, ami egy nagyobb lámpacsalád része. Ez azért nagyon jó hír, mert a teljes kültéri és kerti világítást megtervezhetjük úgy, hogy mindegyik lámpát ugyanabból a stílusból választhatjuk ki. Tehát a kandeláber mellé ugyanolyan kültéri falikart és állólámpát is választhatunk, azaz ugyanannak a stílusú lámpának többféle változatáról beszélünk.

 

Ez garantálja azt, hogy a ház megvilágítása egységes lesz, letisztult és jól átgondolt stílust követ. Ha ránézünk, azt érezzük, hogy minden stimmel, úgy, ahogy van, az egy kerek egész.

 

Arra ügyeljünk, hogy annyi kültéri lámpánk legyen, amennyire valóban szükségünk van. Nem kell, hogy fényárban ússzon a házunk és a kertünk éjszaka! Illetve ezzel szorosan összefügg az is, hogy az összes lámpa külön-külön is kapcsolható legyen.

 

A kandeláber egy nagyon jellegzetes, emblematikus lámpa. Gondoljuk át jól, hogy hol lesz a helye és mennyi kell belőle, hiszen, ha túl sokat veszünk és teszünk le, az akár giccsessé és túldíszítetté is teheti a kertünket.