Kártyahasználati változtatások - nem úgy változnak

Nem olyan régóta tudjuk, hogy az ügyfélhitelesítés menete online vásárlásnál, vagy éppen érintős fizetésnél változni fog. A váltás szeptember 14-én nem valósult meg, ám az EU-s direktíva bevezetését elhalasztották. De lássuk, mire számíthatunk!

 

Elég találni az utcán egy bankkártyát

 

A PSD2 éppúgy bekerült a köztudatba, mint a GDPR betűszó: mindkettő nemzetközi szabályozás a polgárok biztonságát hivatott szavatolni, pénzügyi illetve adatbiztonsági téren. 

 

Az eredetileg szeptemberre beharangozott szigorítások lényege, hogy többféleképpen és másképp kell azonosítanunk magunkat, ha bankkártyát szeretnénk használni. Érthető is a szabályozás módosítása, hiszen magán a plasztik lapon általában minden infó megvan, ami lehetővé teszi, hogy adott esetben visszaéljen vele a nem jogos tulajdonos. 

 

Az EU-s kártyahasználati változás lényege egy kétfaktoros azonosítás a vásárlásoknál. Unión belüli online kártya használatnál pedig a CVC kód mellett egy SMS-ben történő vagy valamilyen mobilalkalmazásos azonosításra, például QR kód bemutatására is szükség lesz - hangzott el a tájékoztatásokban. 

 

Tehát a bank neve, bankkártya tulajdonosának neve, bankkártya-szám, CVV/CVC kód, kártya lejártának dátuma) mellett meg kell majd adnunk egy egyedi biztonsági kódot is - ami változó cégenként -, amit, ha van mobil bank szolgáltatásunk, akkor megkapunk SMS-ben. Más esetben személyesen vehetjük át. 

 

vásárlás telefonról

 

Máskor fogják kérni a PIN-t

 

Tervezett változás, hogy a PayPass megoldással történő vásárlásoknál nemcsak 5000 forint felett kér a gép PIN kódot, hanem bizonyos időközönként anélkül is azonosítania kell a kártya használójának magát. Az EU-ban 150 euro szint felett kér a rendszer PIN kódot, ám minden ötödik alkalommal - bármilyen összeg esetén - szintén meg kell ezt a számsort adni. Ez úgyszintén a számlát védi. 

 

Állítsuk nullára a napi limiteket

 

Nagyon fontos, hogy amint nem találjuk a bankkártyánkat, tiltsuk azt le, mielőtt valaki egy ATM-ben, vagy vásárlással ‘leszívja’ a számlánkon levő pénzt. 

 

Ha viszont megtaláljuk, akkor ugyanilyen gyorsan jelezzük azt a banknak, és újra használhatjuk. Nem árt tudni, ha a megkerült kártyáról nem értesítjük az azt kibocsátó pénzintézetet, annak kellemetlen következményei lehetnek, még a negatív KHR (BAR) listára is felkerülhetünk emiatt.

 

Egy évvel eltolva

 

A Magyar Nemzeti Bank a módosításokkal kapcsolatban úgy ítélte meg, hogy a hazai bankok nincsenek technikailag felkészülve arra, hogy ezek megvalósulhassanak szeptember 14-én. Így a PSD2  bevezetése 12 hónappal el lett halasztva. 

 

A bankszámlák védelmét nem látják az MNB döntéshozói megoldatlannak, mivel a hazai adatok szerint elenyészőek a visszaélések, és 80%-ban határokon átívelő, online vásárlások esetén élnek vissza illetéktelenek a bankkártyákkal. 

 

Hozzá kell tenni, nagyon sokan vásárolnak EU-n kívüli, ázsiai - leginkább kínai - és amerikai webshopokból, és ott nem változik a vásárlás módja.