Kertünk kompakt erőgépe, a rotációs kapa

A tavasz és a nyár eleje a kerti munkák ideje. A szántás, veteményezés, az új ültetvények kialakítása ezen időszak fontos feladata. Ebben, és már egyéb, komolyabb gépi erőt igénylő kerti munkálatokban lehet nagy segítségünkre egy rotációs kapa.

 

Mit ad hozzá kertünkhöz egy „rotakapa”?

 

A rotációs kapa, vagy kapálógép az egyik leghasznosabb kerti gép. A segítségével a nehezebb kerti munkák is leegyszerűsödnek. Ez a könnyebbség pedig értelemszerűen gyorsasággal is párosul, tehát időt is takaríthatunk meg, így kertünk is nagyobb tempóban épülhet, szépülhet. Ennek tükrében tulajdonképpen választ is kaptunk a miértekre. Már csak az maradt hátra, hogy megtudjuk pontosan mire is használhatjuk, illetve hogy pontosan milyen rotációs kapát vásároljunk?

 

Pontosan mire is használhatjuk?

 

A rotációs kapát talajművelésre használjuk. Ez magában foglalja a föld fellazítását, a vetéshez szükséges magágyás előkészítését, de trágyázásra és gyomtalanításra is használható. Ezen felül egyes típusok akár fűnyíróként, vagy a téli időszakban hóekeként is használhatóak. Az eszköz tehát egyszerű felépítésű és működésű, mégis rendkívül sokrétű alkalmazást tesz lehetővé.

 

Mielőtt bármilyen munkát végeznénk vele, meg kell vizsgálnunk a talajt, hogy milyen a föld minősége, mennyire laza vagy kemény, mekkora a nedvességtartalma. Ennek alapján kell meghatároznunk a gép dőlésszögét munka közben, vagy azt, hogy hány csúszótalpat kell rászerelni. Vagy például minél mélyebben szeretnénk megforgatni a talajt, annál kevesebb kapatagot kell felszerelni a kapálógépre.

 

Mielőtt azonban bővítenénk kerti eszközeink tárházát egy rotációs kapával érdemes átgondolnunk néhány szempontot és kicsit utánajárnunk, milyen típusokból választhatunk.

 

A legnehezebb talajmunkákkal is megbírkózik

 

Válasszunk okosan rotációs kapát

 

Az első és legfontosabb döntési szempont a kertünk vagy veteményesünk mérete. Ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora teljesítményű, illetve milyen munka- vagy kapálási szélességű rotációs kapát vásároljunk.  Emellett az örök kérdés is felmerül az árral kapcsolatban. Az, hogy egy „hobbi” vagy egy drágább, de professzionálisabb kapálógépet szerzünk be pénztárcánk és saját igényeink szabják meg.

 

Fontos faktor az eszköz zaj- és rezgéscsillapítása is, hiszen egész napos használat mellett közel sem mindegy, hogy mennyire veszi igénybe testünket, ahogy a zajártalom sem elhanyagolható. Emellett pedig a kezelhetőség, irányíthatóság, a (sebesség)fokozatok száma is fontos lehet, hiszen ezek mind-mind meghatározzák a rotációs kapa használhatóságának nehézségi szintjét.

 

Ha típusok szerint böngészünk, találkozhatunk kisebb méretű, elektromos kapálógépekkel is, kisebb kapálási szélességgel, mely kisebb kertekbe lehet ideális választás. A nagyobb teljesítményt jellemzően a benzines kapák képviselik, melyek komolyabb munkákhoz, nagyobb földterületekhez elengedhetetlenek.  Másik előnyük pedig az, hogy ezekre már találhatunk különböző kiegészítőket, ezzel is bővítve funkcióikat.