Lecserélnéd szemüveged kontaktlencsére? Ezekre a dolgokra érdemes figyelned!

A minden helyzetben éles látás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a mindennapokat kényelmesen éljük meg. A szem fénytörési rendellenességei ráadásul gyakran okoznak fejfájást, szédülést, ezért a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse használata az életminőséget is jelentősen javíthatja.

Ugyan a szemüvegek minden korábbinál szélesebb választékban vannak jelen a mai kínálatban, mégis sokan döntenek úgy, hogy inkább a kontaktlencse nyújtotta kényelem előnyeit választják. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha korábban még nem viseltél kontaktlencsét!

 

Fontosak a megfelelő paraméterek! 

 

A kontaktlencse kényelmes viseléséhez és optimális funkcionálásához hozzátartozik az, hogy szakemberre kell bízni a paraméterek felírását. A görbületi sugár meghatározása kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez a DIA paraméter gondoskodik arról, hogy kényelmes legyen a lencse és a látás se homályosuljon el. A görbületi sugár funkciójának megértéséhez érdemes tudni, hogy a kontaktlencse tulajdonképpen a szem felszínén „úszik”, miközben a könny rendszeresen átmossa azt, eltávolítva róla a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket. 

 

Amennyiben túl szűk a lencse, akkor ez a könnyáramlás akadályozva van, és akár kényelmetlen, szúró érzéssel is társulhat a lencsehasználat. A túl tág sem jó, hiszen kényelmetlenséggel jár, valamint minden pislogás után kis időre lesz szükség, míg a kép kitisztul. A szakember tehát abban is segít, hogy a szaruhártya méretéhez passzoló átmérővel bíró kontaktlencsét kaphass. 

 

Fókuszban a higiénia 

 

Talán említeni is felesleges, hogy a szemmel történő közvetlen érintkezés miatt a higiénia kiemelten fontos a kontaktlencsét viselők esetében. Többféle lencsetisztító folyadék közül válogathatunk. Ez a készítmény nem csak a kontaktlencse tárolására alkalmas kis dobozkába kerül, hanem vele öblítjük át használat előtt és után is a lencsét. Rendkívül fontos, hogy e folyamatok előtt mindig alaposan mossunk kezet, de ne maradjon semmilyen hab vagy szappanmaradék a kezünkön. 

 

Ugyan napi kontaktlencsék mellett is dönthetünk, így minden nap higiénikus eszközt használhatunk, de a legtöbben a kedvező ár-érték arány miatt mégis inkább a havi lencséket részesítik előnyben, melyek esetében a napi tisztítás kiemelt jelentőséggel bír. Figyeljünk arra is, hogy náthásan, megfázva inkább kerüljük a lencsehasználatot, hiszen még a legalaposabb kézmosás mellett is megfertőzhetjük a szemeket. Ilyenkor a szemüveg kitűnő szolgálatot tesz pár nap erejéig. 

 

Hidratálj a látásélességért!

 

A szemszárazság a mai kor emberének valós problémája. A számítógép előtt töltött órák során hajlamosak vagyunk elfelejteni pislogni, és máris jön könnyezés, a kipirosodott szemek. A pislogás fokozott figyelmet érdemel akkor, ha kontaktlencsét viselünk. 

 

Ilyenkor ugyanis a szemek folyamatosan nedvesen tartása nélkülözhetetlen, ugyanis ellenkező esetben szúrni kezd a lencse és egyáltalán nem komfortos annak viselése, még a megfelelő paraméterek megléte esetén sem. A hidratálás nem merül ki a pislogásban, a bevitt folyadékmennyiségre is ügyelni kell. Legalább három liter víz elfogyasztása javasolt a nap folyamán. 

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha kontaktlencsére váltanál, akkor konzultálj szakemberrel, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után fogja a számodra ideális lencsét felírni. A napi és havi lencséken túl a szemszínt kiemelő vagy akár színes kontaktlencsék közül is választhatsz. A divat követése helyett azonban célszerű arra helyezni inkább a hangsúlyt, hogy a fénytörési hibákat sikerüljön korrigálni, ezzel egy jobb életminőséget elérve.