Léteznek-e szinkronszínészek?

Sokakat érdekel, akik úgy érzik, hang adottságaik és színjátszó kedvük alkalmassá teszi őket, hogy lehet profi szinkronhanggá válni. Érdekes kérdés, hogy szinkronszínészet hivatalosan nem létezik, de tanulni a szakmát azért lehet.

 

Kultusza van ennek a munkának

 

Itthon komoly múltja és megbecsültsége van a szinkronizálásnak, ezen a területen mindig is a legnagyobb színészek dolgoztak. Sok külföldi sztárnak akár évtizedeken át is ugyanaz a magyar hangja. 

 

Mindannyian emlékszünk még olyan fantasztikus tehetségekre, mint amilyen Csákányi László vagy Sztankay István, akik hangjukat adták filmhősöknek. De a Gesztesi Károly-Liptai Claudia párost is valószínűleg többen ismerik a Shrekből, mint a színpadról. Összetéveszthetetlen férfi és női szinkronhangot és rengeteg pluszt adtak hozzá a mesefilm sorozathoz. 

 

A Jóbarátok sorozat éveken át futott, és szinte mindenki felismeri Galambos Péter hangjában Rosst, Kiss Erika hangjában Monicát. Nyírő Bea vagy Kökényessy Ági szintén a hangjukat és ezzel a lényüket adták a sorozathoz. 

 

Vannak itthon olyan nagy nevek, akik valójában külföldi sztárok hangjaként lettek igazán ismertek. Rég volt, és szinte hihetetlen ma már, de Alföldi Róbertnek az országos ismertséget először az adta meg, hogy a Vészhelyzetben volt az egyik főhős magyar hangja. 

 

Komoly szakértelmet kíván a jó szinkron

 

Magas szinten dolgoznak a hazai szakemberek

 

Itthon évtizedek óta szinte mindent szinkronizálva élvezhetünk a tévében és a moziban, így hatalmas szerepük van a szinkronszínészeknek, no és a dramaturgoknak is (aki a Jóbarátok esetében Tabányi Carmen). 

 

A szinkronnal valójában új alkotás jön létre, de nagyon fontos, hogy minden verbális információ átmenjen az eredetiből - ez különbözteti meg a ‘futtában készített’ munkákat a profitól. 

 

Nem csoda, hogy sokan szívesen tevékenykednének ezen a területen. Vannak stúdiók, amelyek lehetőséget adnak a képzésre a felnőttek számára, olyan formában, hogy részt vehetnek a szinkronizálás folyamatában. Ami jó hír, hogy aki hétköznap dolgozik, az szombat-vasárnap eljárhat a stúdióba gyakorolni és tanulni. 

 

Tanfolyam létezik a területen

 

Ám a szinkronszínészet azzal együtt telített terület, hogy a munka nagyon gyorsan zajlik, a nyomás igen komoly a stúdió felvételek készítése során a résztvevőkön - narrátorokon, rendezőkön, hangmérnökökön -, és csak a profik élnek meg. 

 

Az oktatásokra jelentkezőknek munkalehetőséget itt nem szoktak biztosítani - hasonlóan a kommunikáció más területeihez, de a kiemelkedően tehetségesek számíthatnak a figyelemre. Kezdő és haladó tanfolyamok is léteznek ezen a területen, de a profi munkát leginkább a gyakorlatban lehet elsajátítani. Ha valaki úgy érzi, a gyereke lenne tehetséges e téren, csak kicsiknek szóló kurzusok is léteznek.