Mentőangyalom, te erős csomagolószalag!

Mire figyeljünk csomagküldéskor? Senki sem szereti darabokban átvenni a külföldre küldött csomagját. Márpedig ahogy nő a külföldre költözők száma, úgy értékelődik fel ez a szempont egyre több ember életében. Hogy csomagoljunk, ha szeretnénk úti célunkra előre küldeni értéktárgyaink egy részét?

 

Számos dolgot tehetünk azért, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a csomagunk egy darabban érkezik meg a rendeltetési helyére. Egy tisztességesen összeállított csomag még a hosszabb utakon is elkerüli a sérüléseket. Lássuk, mi alapján válasszunk csomagolószalagot és kartondobozt ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések a csomag átvételekor.

 

A megfelelő csomagolófajtát válaszd ki a szállítmányhoz: könnyű dokumentumokhoz elég egy boríték, kulcsot buborékos tasakban érdemes küldeni.


Lehetőleg új, vastag, dupla falú kartondobozt válassz csomagküldésre. Az újrahasznált dobozok kevésbé védik az értékeinket.


A szállítmány pontos méretéhez illeszkedő dobozt válasszunk postázásra. A túl terjedelmes tárgyak könnyen megsérülnek, a túlpakolt dobozok hajlamosak felhasadni.


Használd ki a rendelkezésre álló helyet, ugyanakkor ne tömd túl a dobozt. Ha nem töltöd ki a keretet, gyakorlatilag a levegő szállításáért fogsz fizetni. Ráadásul a legkevésbé sem környezetkímélő, ha kicsi és könnyű dolgot teszel egy túl nagy dobozba.


Ha nincs már mit bepakolni a dobozba, az elemek rögzítéséhez érdemes belső töltőanyagot, például buborékcsomagolást vagy habot használni. Minden kipárnázott réteg plusz védelmet jelent ütődéskor.


Csomagolás után mérd meg a súlyát és mérd le a szélességét, magasságát, hosszúságát. Ha túlléped a keretet, plusz költségre számíthatsz.


Erős csomagolószalaggal ragaszd le a doboz tetejét és végig minden élét, mert ezzel megerősíted a dobozt. Fontos, hogy jól ragadó, nagy szakítószilárdságú ragasztószalagot használj e célra!


Filctollal jól olvashatóan írd a doboz tetejére a címzést és a feladót.


Érdemes lehet a pro-forma számlákat egy borítékban rögzíteni a csomag külsején. EZ segíthet a vámhatóságnak, hogy ne kelljen kinyitniuk a csomagot.


Mielőtt feladod, vess egy pillantást a csomagodra és jegyezd meg, mi alapján tudod megkülönböztetni egy másik csomagtól. Ha azonosításra lenne szükség a későbbiekben, minden részlet segít.


Minden más feliratot, címkét, címzést távolítsd el a dobozról!

 

Ne fizessünk levegő szállításáért!

 

Mik azok az elkerülendő manőverek, amivel növeled a csomagod megsérülésének, vagy elvesztésének lehetőségét, ezért inkább érdemes elkerülni:

 

Ha több csomagod van, azokat egyenként add fel, mert mindegyiknek saját hivatkozási számot kell kapnia.


Ne használj háztartási csomagolószalagot vagy elhasználódott madzagot, mert nem fogja bírni a strapát!


Ne mondd el senkinek, vagy írd ki a dobozra, hogy mi, vagy mekkora érték van benne! Elég feladáskor rögzíteni.


Ne válassz olyan csomagolást, ami nem fogja elbírni a belepakolt súlyt! A dobozokra jellemzően ráírják, milyen nehéz rakományt bírnak el.


Egyes csomagküldők külön díjat számolnak fel, ha a kartondoboz zsugorfóliázva van.


Ne csomagolj táskába, vagy bármilyen szövetbe! Messze nem védenek annyira, mint a kartondoboz.


Nem minden csomagküldő szolgálat vesz át A5-ös méretnél kisebb csomagot, mert a formanyomtatványuk, amit ráragasztanak, nem hajolhat át a doboz másik oldalára.