Mikor érdemes autópálya matricát venni?

Bár nem is gondolná az ember, még az autópálya matrica vásárlásában is vannak szezonok. Emiatt érdemes előre gondoskodni arról, hogy időben megvegyük az éves autópálya matricát is a gépjárművünknek.

 

Közeledik az évvége, hamarosan lejár az éves autópálya matricák érvényességi ideje. Az idei, azaz a 2019-es matricák 2020. január 31-e éjfélig érvényesek. Azaz a január, az év eleji vásárlások az éves autópálya matrica vásárlások időszaka. Emellett a megyei matricákat is ekkor kell újra megváltani, ugyanis ezeknek is ekkor jár le az idejük.


Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

 

Sokan úgy tekintenek a január 31-ére, hogy nem kell sietni, hiszen hónap végéig még van idő új matricát vásárolni. Ez bár igaz, sosem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást. Képzeljük csak el, hogy milyen hosszú sorban kígyóznak majd az emberek a benzinkutakon, mert elfelejtették megvenni a matricájukat február 1-én.Mennyivel könnyebb lehet az életünk, ha egy kicsit előre gondolkodunk, és még januárban vagy akár még decemberben megvesszük online az éves autópálya matricát!A megyei matricák használatával ugyanez a helyzet. Olyan könnyen autóba ül az ember és elindul, hogy eszébe sem jut, hogy már február van, hiszen csak mennek a hetek, kezdődik egy újabb hétfő reggel, egy újabb munkanap. Bár már bőven a sztrádán haladunk, amikor eszünkbe jut, hogy valami nem stimmel, de nem tudjuk, hogy mi az. És esetleg később jövünk csak rá, hogy mi történt... Ha szerencsénk van, 60 percen belül eszünkbe jut, hogy nincs matricánk, és akkor még pótdíj vagy büntetés nélkül pótolhatjuk a mulasztásunkat. Ha 1 óra eltelik az autópálya használata óta, akkor bizony már extra költségekkel kell számolnunk.Az e-matrica a megoldásAz e-matrica megvásárlása könnyű és gyors megoldás, bármikor is kelljen autópálya matricát vásárolnunk. Nemcsak az év eleje, a tavaszi és őszi szünet is kiemelt időszaknak számít, de a nyár az, amikor nagyon sokan vásárolnak matricát. Ugyanakkor ez nem az éves matricák szezonja, ilyenkor a legtöbben heti vagy havi matricát váltanak autójukra.

 

Az autópályán mindig érvényes matricával közlekedjünk.

Ha online vásároljuk meg őket, elkerülhetjük annak az esélyét, hogy a benzinkúton nem működik a banki terminál, emiatt egy másik kutat kell keresnünk, hogy vásároljunk, ha nincs nálunk készpénz. Biztonságosabb és kiszámíthatóbb az e-matrica, és ugyanúgy bármilyen típusú gépjárműre, bármelyik autópálya matricát megvásárolhatjuk. Csak néhány kattintás, fizetés és kész - a matrica visszaigazoló e-mail már a postafiókunkban is van!Ha tehetjük, akkor érdemes ezeken a kiemelt szezonokon kívül megvásárolni az autópálya matricát, így biztosak lehetünk benne, hogy a rendszer nem lesz leterhelt, és nem kell várakoznunk. Mivel mi állítjuk be az érvényességi időt, ezért az utazás előtt hetekkel, sőt, hónapokkal hamarabb is megvásárolhatjuk a kiválasztott matricát, így annak a díja nem a nyaralás hónapjának büdzséjét terheli meg. Ugyanez igaz az éves matricára is, ne várjunk vele az utolsó pillanatig!