Segítség - miből fedezzük a karácsonyt?

Mi magyarok hagyományosan sokat költünk karácsonyi ajándékra, és ezen még az sem változtat, hogy az emberek többsége ezt frusztrálónak érzi. Sokan fedezik ezt a hitel különböző formáiból, így személyi kölcsönből.

 

Nem kevesen futnak ki a pénzükből decemberben, és ezt különféle módokon igyekeznek kompenzálni. Lássuk, mit érdemes meglépnünk, ha túl sokba kerülnek az ajándékok és nagyra nőnek az egyéb kiadások az ünnepek körül, és mit kevésbé? 

 

Hitelkártya

 

Jellemző megoldás a hitelkártya használata, mivel kihasználható annak a  bankkártyánál nagyvonalúbb kerete. Vigyázzunk ezzel a megoldással, mert a többi kölcsön formához képest ez relatíve drága. Akkor kerülhet sokba, ha nem töltjük fel időben a hitelkeretet, magyarul nem fizetjük vissza határidőre a kölcsönt. Aki percre pontosan kezeli a pénzügyeit, az jöhet ki jól ennek a kártya típusnak a használatával, amely remek üzlet - a kibocsátó cégnek. 

 

Személyi kölcsön

 

A hitelkártya mellett ez a másik nagy kedvenc ünnepek táján. Nem véletlenül, mert most rendkívül alacsonyak a kamatok, és komoly, akár 8 milliós összegekhez hozzá lehet jutni úgy, hogy az ügyintézés lefut pár nap alatt. 

 

Érdemes akkor bankkölcsönhöz nyúlni, ha kihagyhatatlan ajánlat kerül az utunkba, például egy komoly árengedmény. A szakértők azt tanácsoljuk, luxus kiadásokat ne fedezzünk hitelből, azaz ne a bank pénzén menjünk a Maldív-szigetekre szilveszterezni. Akkor tegyük ezt, ha valóban van ennyi pénz a zsebünkben. 

 

Természetesen nem kérdés a kölcsön használata olyan szükséghelyzetben, mint amikor elromlik a kazán december közepén. 

 

Hozzá kell tenni, nem is mindenki tud ilyen kölcsönhöz jutni. Alapvető elvárás a minimálbérnek megfelelő bevétel megléte, de több bank inkább magasabbra teszi a lécet. 

 

Minél nagyobb a jövedelmünk, annál kedvezőbb feltételekkel kapunk hitelt, ezt jó tudni. Illetve a hitel összegét is korlátozzák pénzügyi viszonyaink. Az aktuális JTM szabályok szerint 500 ezer Ft havi nettó jövedelem alatt a keresetünk 50 százaléka, 500 ezer Ft-ot elérő bevétel esetén 60 százaléka lehet a hiteltörlesztők aránya. 

 

De karácsonyi ajándékot vélhetően nem fogunk akkora összegből venni, hogy a fizetésünk felét törlesszük utána évekig. 

 

Érdemes alaposan végignézni az aktuális ajánlatokat, jelentős különbségek vannak a hitelpiacon. Már 1 millió forintos kölcsön esetén is lehet akár 6000 forintos különbség is a törlesztőknél. 

 

A kölcsönöknél alapvető, hogy ne ragaszkodjunk a bankunkhoz, bár ha több szolgáltatást igénybe veszünk egy adott helyen, akkor kaphatunk kedvezményeket. De számoljuk ki, valóban nyerünk-e, ha leszerződünk más pénzügyi termékekre is. 

 

Egy kisebb utazás többet jelenthet egy tárgynál

 

És milyen más lehetőségeink vannak még?

 

Az ajándékok költségének limitálása

 

Jó ötlet a kiadásokra való odafigyelés ebben az időszakban. Decemberben már kevésbé érdemes online rendelni, hiszen lehet, hogy nem fut be az ajándék, de remek költségcsökkentő megoldás a netes vásárlás.

 

De ha magunk készítünk ajándékot, ha élményajándékot vásárolunk - például osztozunk az ajándékozott egy kedvtelésén, és belépőjegyet szerzünk egy helyre -, vagy megegyezünk a famílián belül, hogy csak a gyerekeket ajándékozzuk meg, azzal is megfelezhetjük a költségeket. 

 

Ez már csak azért is jó megoldás, mert valljuk be, többnyire már csak hagyományőrzésből vásárolunk egymásnak 3-5-20 ezer forintos tárgyakat. Ezeknek a dolgoknak jelentős részét később nem használjuk, azaz feleslegesnek bizonyul a pénzköltés.