Stressz nélkül is törleszthetjük hitelünket

Vannak élethelyzetek, ahol a legkézenfekvőbb megoldás a kölcsön felvétele. Ám sokakat az tart vissza ettől a lépéstől, hogy nem érzik biztosnak azt, helyt tudnak állni a törlesztésben hónapokon vagy akár éveken keresztül. Hiszen bármi történhet ezalatt.

Tudjuk, mit tudunk visszafizetni

 

A felelős hitelfelvétel alapeleme, hogy gondosan megfontoljuk, mekkora összeget igénylünk. Ugyanis ha hozzácsapunk még egy-két milliót a szükséges összeghez, ‘ha már bankhoz fordulunk’ alapon, és mondjuk elmegyünk egy egzotikus nyaralásra, akkor bizony sokkal többet fogunk törleszteni. 

 

Az ilyen lépéseket ma már korlátozzák az állami szabályozások. Az úgynevezett JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) megszabja, hogy a jövedelmünkhöz viszonyítva havonta maximum mekkora összeget fordíthatunk hiteleink törlesztésére. Ennek köszönhetően sokkal biztonságosabbak a mai kölcsönök, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A kockázatosabb rövidebb kamatperiódusú, gyorsan változó kamatozású változatokból egyszerűen nem lehet akkora mértékben igényelni, mint régebben. 

 

Kevés a betonbiztos munkahely

 

Ám még a havi jövedelmünkre alapozott hitel esetén is megtörténhet, hogy valamilyen nem várt esemény megakasztja a visszafizetést. Nem kell ehhez sem feledékenynek, sem ‘adósság-kerülőnek’ lenni, a legjózanabbul törlesztő ügyfelek életében is bekövetkezhet kellemetlen esemény. A leggyakoribb a munkahely elvesztése, a váratlan betegség, de előfordulhat haláleset is. 

 

Sokan, akik például 10-20 éves lakáshitel törlesztést vállaltak fel, joggal érezhetik kockázatosnak döntésüket. Hiszen az egészségi állapotunk ennyi idő elteltével lehet radikálisan más, mint most. 

 

De a jelenlegi munkaerőpiacon sem az jellemző, hogy évtizedek szállnak el ugyanazon a munkahelyen. Aki vállalkozó, az talán még jobban számít az anyagi hullámvölgyekre és -hegyekre. És ha egy komolyabb probléma felmerül, a családunkra, vagy adott esetben a kezesre hárul, hogy megoldja a további visszafizetést. Sőt, a mai rohanó világunkban ne gondoljuk, hogy ugyanezek a problémák nem merülhetnek fel egy nagyobb összegű, több éves futamidőre szóló személyi kölcsön esetén.

 

biztonságban a család

 

Az anyagi kiesés nem húz bele az adósságspirálba

 

Van megoldás arra, hogy biztosítva legyen a törlesztés minden esetben. A hitelfedezeti biztosítás akkor is ‘közbelép’, ha a mi megoldásaink elfogytak pénzügyi téren. 

 

Ezek a szolgáltatások jellemzően a törlesztőrészlet bizonyos százalékába kerülnek, azaz a megfizethető kategóriába tartoznak gyakorlatilag bárki számára. Ennek fejében biztosítják a folyamatos fizetést munkanélküliség illetve táppénzre kerülés esetén. 

 

Ha a legsajnálatosabb esemény következik be és az ügyfél elhalálozik, akkor a fennálló tartozást a biztosító kifizeti, így az nem jelent terhet az örökösök számára. 

 

Nem fizet örökké

 

Mint minden pénzügyi terméknél, itt is érdemes az opcióknak alaposan utána nézni, hiszen sokféle esemény bekövetkezhet. 

 

Például ha mi állunk fel a munkahelyünkön, akkor nem jár ugyanúgy támogatás, mintha elveszítjük az állásunkat. Jó tisztában lenni azzal, a biztosításunknál mi a maximális összeg, és mi a maximális időtartam, amíg igénybe vehetjük a támogatást a törlesztés terén. 

 

Arra is figyeljünk oda, hogy a választott biztosítás csak balesetre, vagy egyéb betegségekre is vonatkozik-e. Vannak olyan változatok, amelyek csak baleset esetén bekövetkező halálesetnél fizetik a hitel törlesztését. 

 

Természetesen a legjobb, ha semmi ehhez hasonló nem következik be velünk, de garantált, hogy biztosítás mellett nyugodtabban fogunk aludni.