Terítéken a munkavédelmi képviselő képzés

Az egészséges és biztonságos munkakörnyezet biztosítása ma már alapkövetelmény. Egy jól képzett munkavédelmi képviselő elvégzi a felmerülő veszélyek és kockázatok azonosítását, és nagyban hozzájárul a vállalati egészségfejlesztéshez. Természetesen, csak a megfelelő szakképzés után. 

 

A munkavédelmi törvény egyértelműen leszögezi: minden munkáltatónál, ahol a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 20 főt, ott kötelező munkavédelmi képviselőválasztást tartani, majd biztosítani kell a megválasztott dolgozó oktatását – a munkavédelmi képviselő képzés országszerte több helyen elérhető, költségeit a munkáltató köteles állni. 

 

Feladatok, felelősségek

 

A munkavédelmi képviselőt a munkavállalók választják meg a vállalatnál legalább hat hónapja dolgozó, a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat el nem látó kollégák közül. Elsődleges célja, hogy felkészítse munkatársait a munkakörükhöz tartozó tevékenységek alapos, hibátlan és biztonságos elvégzésére. A legkülönfélébb helyzetekben reprezentálja a munkavállalók érdekeit, miközben folyamatosan együttműködik a vállalat felsővezetésével, illetve a hatóságokkal. Nem csoda tehát, hogy az ideális munkavédelmi képviselőnek rátermettségen és a szakmai ismereteken túl kifinomult kommunikációs, mediációs képességekre, valamint nagyfokú empátiára van szüksége. 

 

Átlátja és folyamatosan ellenőrzi a munkakörülményeket, „meghallja” a kollégák hangját, hiányosság vagy szabálytalanság esetén pedig megteszi a szükséges javaslatokat a munkáltató felé – melyekre annak kötelessége nyolc napon belül írásban válaszolnia, illetve intézkednie. Esetleges munkabalesetek alkalmával segíti a munkafelügyelő munkáját, vagy a hatósági vizsgálatot. 

 

Kerülje el, hogy bármi szabálytalanságot találjanak cégénél

 

Képzés, vizsga, tanúsítvány

 

A megválasztott munkavédelmi képviselőknek a munkáltató köteles szakirányú képzést biztosítani, melyet évente egy alkalommal továbbképzés követ. Az Apave kurzusán – a vonatkozó törvények, kapcsolódó rendeletek ismertetése után – részletekbe menően szó kerül a munkavédelmi érdekegyeztetés szerepéről és működéséről, a munkavédelmi képviselők jogairól és jogállásáról, illetve a munkáltatóval való együttműködésről. A résztvevők megtanulják, mit tartalmaz egy munkavédelmi bizottság ügyrendje, hogyan áll össze feladatterve, így feladataikat pontosan, precízen el tudják majd látni. 

 

A vizsgára a képzés végén kerül sor, a 70%-os eredmény felett teljesítő résztvevők számára az Apave Magyarország Kft. kétnyelvű tanúsítványt állít ki, a 70% alatti eredményt elérőknek részvételi igazolást ad. Az sikertelenül vizsgázóknak díjmentesen nyílik lehetősége pótvizsga tételére.