Tudod, hogyan működnek az okos irodák?

Milyen egy intelligens, azaz okos és környezetbarát iroda? Bízhatunk abban, hogy itthon is ezeké az irodáké lesz a jövő, amelyek elsősorban nem dizájndíjakat hanem zöld elismeréseket gyűjthetnek?

Az energiafelhasználás csökkentése kulcskérdés. Nemcsak az otthonunkat érinti a kérdéskör, azaz nemcsak a lakossági, hanem a vállalati szektorban is fontos lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy energiatakarékosan tartsuk fenn magunkat, sőt akár nulla legyen az energiafelhasználásunk. Még az sem elképzelhetetlen, hogy egy okos iroda energiát termeljen magának, például napkollektorok segítségével.

 

Az okos otthonok, okosházak erre már képesek. Mennyivel motiválóbb lenne egy ilyen intelligens irodában dolgozni? Valószínűleg mindannyian büszkék lennénk rá.

 

Kiadó iroda az országban bárhol van, könnyen találunk a cégünk számára megfelelőt. Rajtunk áll, hogy merünk-e végre azonosulni az okos iroda céljaival, vállalásaival. A helyzet az, hogy ez nem a jövő zenéje, ez a jelen valósága, amivel muszáj lépést tartania egy magára valamit is adó vállalkozásnak. Okos irodát bérelni legyen végre presztízs kérdés, legyen ez az alap!

 

Az ökológiai lábnyom csökkentése

 

Az okos iroda bárhol lehet. Emiatt arra is érdemes lenne figyelni, hogy akik benne, azaz ott dolgoznak, milyen messziről és hogyan, mivel járnak be. Az például nem kérdés, hogy energiatakarékos világítást alakítanak ki benne. A fűtés korszerű, lehetőség szerint fosszilis energiahordozóktól mentes és szabályozható.

 

Napjaink irodáinak berendezése is korszerű

 

Fenntartható gazdaságból, gyártóktól szerzik be a berendezéseket, illetve bármit, amit csak lehet, és szintén közelről, nem kell utaztatni sok ezer kilométerről őket. Nem riadnak vissza a használt termékek újrahasználatától sem. És még sorolhatnánk tovább, de egy biztos: azok, akik itt dolgoznak, ők tehetnek sokat az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. Minden egyes dolgozó, kivétel nélkül. Ez pedig már az emberek edukációjáról szól a fenntarthatóság érdekében.

 

Mitől okos az intelligens iroda?

 

Attól, hogy az okos irodában milyen okos megoldásokat építenek be, vagy milyenekkel szerelik fel.

 

Az okos fűtés, az okos termosztát, azaz a fűtés, levegőztetés és klíma egyrészt a dolgozók hatékonyságára is hatással van, másrészt ha ezek szabályozhatók, akkor azzal mindenki csak nyer.

 

Az intelligens megoldások, amelyeket szoftveresen is támogathatnak, erősítik az ott dolgozó emberek, azaz csapatok összetartozását, kapcsolatát. A biztonságérzetet növeli a biztonsági kamerarendszer, ami az illetéktelen behatolóktól is megvédhet, a biztonsági és portaszolgálattal karöltve.

 

Sokszor szóba kerül a start-up irodák berendezése, amelyeket komoly környezetpszichológiai kutatások alapoznak meg - szintén komoly hatással vannak az emberek munkamoráljára, kedvére és hatékonyságára. Ezeket mind figyelembe veszi egy okos iroda.

 

Az intelligens irodákban a belső tereket úgy alakítják ki, hogy legyenek benne közösségi helyiségek is. Konyha, étkező, bár, csocsóasztal, ping-pong asztal, játékszoba, interaktív tárgyalók - lassan mindenhol "alapszolgáltatások" lesznek. Megéri ezekre költeni, hosszú távon mindenképp kifizetődő, ráadásul vonzóvá teszi cégünket a fiatal pályakezdők és vezető beosztásúak szemében egyaránt. Az ilyen megoldásokat támogató irodaházak mindig kelendőbbek a piacon.