Talajvíztisztító rendszert épít a Mol Tiszapalkonyán

A Mol Nyrt. és a Mol Petrolkémia Zrt. talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését kezdte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszapalkonyán. Céljuk, hogy az évtizedekkel korábban, a jogelődök működése során keletkezett ipari szennyeződéseket teljesen eltüntessék az érintett területek talajvizéből.

A hatósági kötelezésnek megfelelően a beavatkozás célja egyebek mellett, hogy javítsa a környezet állapotát a szennyeződések terjedésének megállításával és teljes megszüntetésével. A talajvízvédelmi rendszer egy hetven vízkitermelő kútból álló kútsorból és a hozzá kapcsolódó vízvezeték hálózatból áll. A kutak felszívják a talajvizet, amelyet a hozzájuk tartozó csővezetékeken keresztül a Mol szennyvíztisztítójába szállítják. A tervek szerint a teljesen automatikusan működő rendszer az évek folyamán megtisztítja a talajvizet az ipari szennyeződésektől. 

 

Az egészségügyi kockázatok teljes kizárása érdekében a Tiszapalkonya határán lévő ásott kutakat le kell zárni az érintett telkeken

 

A kutakat Tiszapalkonya nyugati határánál létesítik, jelenleg a nyomvonalon a próbafúrásokat végzik. A kiépítés 2017 januárjában kezdődik és várhatóan jövő év június 30-ig tart. A mintavételek elemzése után tudják majd megmondani, hogy meddig szükséges a rendszer használata. A hatékonyabb működés és az egészségügyi kockázatok teljes kizárása érdekében a Tiszapalkonya határán lévő ásott kutakat le kell zárni az érintett telkeken. A Mol és a Mol Petrolkémia egyeztet a lakosokkal és kompenzálja a kerti locsolásra felhasznált megnövekedett ivóvízmennyiségből fakadó költségeket. 

 

/T.D.