Az ország egyik legfontosabb turisztikai tájegységé válhat Tokaj és térsége

150 millárdos állami támogatásból 41 település infrastrukturális és turisztikai fejlesztését valósítják meg 2024-ig, a kormányprogramnak köszönhetően.

tokaji_borvidek

Nagymértékű fejlesztésekkel különböző turisztikai látványosságok fejlesztését tervezik pl. a Tokaj-hegyen megépítésre kerülő 4 évszakos libegővel, valamint a kerékpárút-úthálózatfejlesztésével- mondta el Koncz Zsófia országgyűlési képviselő az M1 Magyar gazda című műsorában. Szerinte már idén elkészülhet a Mezőzombor-Szerencs továbbá a Bodrogkeresztúr- Tokaj közötti utak is.
 
A mikroregionális pályázat célja, a városok és kisebb települések helyreállítása, emellett pedig a borturizmus fejlesztésére forrásbiztosítás.
„A programcsomag olyan alapvető fejlesztéseket tartalmaz, amelyek egyrészt a térség megközelítését teszik lehetővé, ilyen az úthálózat-fejlesztés, másrészt fontos az, hogy a napjainkban egyre népszerűbb sportok feltételeit is megteremtsük. Éppen ezért létesül egy közel 150 kilométeres panoráma kerékpárút-hálózat”- osztotta meg az információkat Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.
Terveik szerint a kerékpárutak fejlesztésével a zempléni várak is könnyen megközelíthetővé válnak.
 
A borvidéki vállalkozásoknak is szeretnének lehetőséget adni, hogy fejleszthessék turisztikai szolgáltatásaikat.
 
A beruházások lebonyolításával a Tokaj-hegyaljai borvidék minden évszakban lehetőséget fog nyújtani a kikapcsolódásra vágyóknak. Tokaj több évszázados múltjával a borászati hagyományok és az építészeti örökség őrzője. A fejlesztésekkel az eddigi rossz állapotban lévő dűlőutak állapota is javulhat, mellyel a borászatokat is hamarabb elérik a látogatók.
 
A bodrogkeresztúri Dreszla Pincészet évente megközelítőleg 8000 vendéget fogad csodás kilátású borteraszával és szálláshely-szolgáltatásával. Itt folyamatosan zajlanak a fejlesztések is.
A Dreszla Pincészet birtokigazgatója Kalocsai László szerint olyan szolgáltatásokat vezetnek be, mellyel még jobban betekintést engednek a látogatóknak a borkészítés rejtelmeibe.
A most induló fejlesztésekkel erősödik a népességmegtartó erő a régióban, mert javulnak az életfejtételek és biztosabb lesz a megélhetés a lakosságnak- mondta el Koncz Zsófia.
 
A beruházások megvalósítása a következő hetekben megkezdődik.
 
BG

Forrás:Agrotrend