Borsodban rekord szinten töltik az e-autókat

Egy év alatt csaknem 130 százalékkal több energiát töltöttek fel az autóvezetők 2022 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Ráadásul 29 százalékkal nőtt a töltőberendezések számai.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közreadott adataiból kiderül, hogy 2022 első negyedévében országosan 1912 darab nyilvánosan elérhető, engedélyköteles töltőberendezés található, melyeken 3832 csatlakozó található, amivel fel tudják tölteni elektromos autóikat a sofőrök.
 
Egyre többen töltik az autóikat nyilvános töltőállomáson
 
Országosan minden megyében emelkedett a vizsgált időszakban a nyilvános töltők száma, de kiugró értéknek számít, hogy Békés megyében 83,3 százalékkal, Hajdú-Bihar megyében 52,1 százalékkal, Pest megyében pedig 46,7 százalékkal több elektromos töltő üzemelt, mint egy évvel korábban.
 
Nemcsak az elektromos töltők, hanem a zöld rendszámmal rendelkező autók száma csaknem 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Belügyminisztérium jelenleg 47 859 zöld rendszámú gépkocsit, és 24 795 tisztán elektromos gépkocsit tart nyilván.
 
A töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen emelkedett az előző évi adatokhoz képest. Az első negyedévben 4207 megawattórányi (MWh) áramot töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, ez csaknem 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy év alatt.
 
Komárom-Esztergom megyében több mint megnégyszereződött az elektromos autókba töltött villamos energia, Tolna, Veszprém, Zala, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosára nőtt. A legkisebb mértékben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a töltésre fordított energia mennyisége.
 
A nyilvános töltőállomásokon elfogyasztott energiamennyiség 61,8 százalékát Budapesten és Pest megyében használták fel, a többi megye részaránya egyenként kisebb mint 5 százalék.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk