Sárospatakon létrehozták a Tokaj-Hegyalja Egyetemet

Sárospatakon megalakult a Tokaj-Hegyalja Egyetem, ahol meghatározták az intézmény oktatási területeit, valamint közép és hosszútávú céljait- jelentette be Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos elmondta, hogy 2021. augusztus 01-jén megnyíló Eszterházy Károly Egyetem sárospataki campusa alapítványi fenntartású lesz. A jelenleg elérhető szakok mellett több új képzést is terveznek indítani pl. szőlész-borász, turisztika-vendéglátás szakokat. Később kiegészítenék a képzést vállalkozásfejlesztési szakkal és több továbbképzési programmal is.
 
Szőlész-borász képzést is indítanak
 
A kormánybiztos fontosnak tartja, hogy a jövőbe tekintő szellemiséget, a természeti és kulturális örökség megbecsülésével ötvözve az egyetem elősegítse, hogy Sárospatak és térsége a fenntartható társadalom egyik hazai mintaképévé váljon.
 
Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Digitális Kazinczy Műhely részeként szerveződő Kazinczy-programról elmondta, hogy támogatják a nyelvtudományi kutatások és a mesterséges intelligencia, valamint a digitális technológiák összekapcsolását. Fontosnak tartja a magyar nyelv élő változatainak digitális rögzítését, viszont a Digitális jólét program céljai túlmutatnak a megőrzésen.
 
Bajzáth Angéla, a Digitális Comenius Műhely vezetője ismertette a Digitális Comenius éves jelentését, mely nemzetközi áttekintést nyújt különböző országok digitális oktatási helyzetéről. A jelentéssel lehetővé válik a fejlesztési irányok kijelölése, valamint szakmai megbeszélések is.
 
Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár fontosnak tartja a Digitális Comenius jelentést. A 17. században Sárospatakon is dolgozott a névadó Comenius, aki olyan módszertani javaslatokat fogalmazott meg, melyek a mai oktatási rendszerben is helytállóak és értelmezhetőek az oktatás megújításának célrendszerében is. Ilyen pld a szemléltetés fontossága, a játékosság, a szimulációkon keresztül történő elsajátítás hatékonysága és a tanulók kreativitásának kibontakoztatása. Szerinte ezek közül mind megjelenik a magyar köznevelés irányaiban.
 
Molnár Péter, a Hegyközségi Tanács elnöke, az egyetem szőlész-borász képzésével kapcsolatban elmondta, hogy a világörökségi címmel is rendelkező Tokaj szakemberei, kiemelt ügyként kezelik a humán háttér magas szintű fejlesztését. Kitért rá, hogy a Hegyközségi Tanács szorosan együttműködik a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel annak érdekében, hogy a tanulók elméleti és gyakorlati oktatása a legjobb szakembereknél és műhelyekben, szőlészetekben, borászatokban valósuljon meg. Közös célnak tartja, hogy segítsék az egyetem működését a rendelkezésre álló tudással és infrastruktúrával.
 
BG
Forrás: MTI