“Green and Smart Campust” terveznek Miskolcra

Zöld és okos campus kialakítását tervezik Miskolc-Egyetemváros területén, az itt található épületszárnyak felújítását ugyanis a Közbeszerzési Értesítő szerint környezetbarát extrákkal és modern megoldásokkal valósítanának meg.  

A Borsodhír szúrta ki, hogy a Közbeszerzési Értesítő május 11-én tette közzé azt a pályázati felhívást, amely a miskolci campus A1 és B1 és C1 és A6 épületszárnyainak felújítását érinti. Június 7-ig lehet beadni a pályázati anyagokat.  


Nem egyszerű felújításról lesz szó, fenntartható, modern, zöld felületekkel rendelkező, okos épületeket terveznek ide. Klímaadaptációs célú felújítás veheti majd kezdetét. Az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére írták ki a közbeszerzési pályázatot.  

 

Zöld felület egy campuson

Zöld felület egy campuson


Mint az Értesítőben írják, a tervezési feladat a B/1 és C/1 épületek déli és nyugati homlokzatán, az A1 épület Galéria épületrészének mindhárom oldalán és az A/6 épület nyugati és keleti homlokzatán műgyökér rendszerrel kialakított zöld homlokzat (függőkert) kialakítása, gyökérzónával, különös figyelemmel a homlokzat épségének megőrzésére a vízellátás tervezése során. 


A függőkert kialakítása mellett még az épületszárnyak épületvillamossági felújítására is figyelni kell a tervezőnek, melynek során LED világítás kialakítása és egyfajta okos-világítás létrehozása a cél. A lámpák akkor kapcsolnak majd fel, ha arra jár valaki. Ezt időrelék, mozgásérzékelők, alkonykapcsolók segíthetik elő.  


Napelemmel ellátottak lennének a campus érintett szárnyai, valamint a közlekedők, folyosók és lépcsőházak belsőépítészeti felújítására és modernizálására is sort fognak keríteni. Az egyik leglátványosabb elem pedig kétségkívül a zöld növényekkel történő beépítés lesz.  

 

M.A.

Forrás: borsodhir.hu