A koronavírus elleni oltóanyag már Miskolcon van

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba a délutáni órákban érkezett meg a Covid-19 elleni oltóanyag, miután december 30-án sikeresen szétosztották az ország 21 oltópontja közt a Magyarországra második körben érkező, hetvenezer darab vakcinát.  

Az ország 21 oltópontjára került az anyagból más-más darabszámban. Először az egészségügyi dolgozók kapnak belőle. Az oltást meg kell ismételni 21 nappal az első beadását követően, ezért összesen 35 ezer embernek elegendő ez a mennyiség. A következő szállítmány érkezését jövő hétre várják.  

A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba a szerda délutáni órákban érkezett meg az oltóanyag második köre. Ötezer ampullát fogadtak, tehát 2500 egészségügyi dolgozó kaphatja meg a védettséget.  
 
 
Az oltóanyag érkezése
Az oltóanyag érkezése
 

Kozma Ádám, az intézmény főgyógyszerésze a Híradónak adott nyilatkozatot. Elmondta, hogy a megérkezett Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyag a lehető legjobb minőségű készítmény. 

Szerdán a hajnali órákban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezett meg egy gép 70 ezer vakcinával a fedélzetén. Az oltóanyagot raktárba szállították, ott szortírozták az országos központok részére. A vakcinát szárazjéggel töltött hűtőládákban tárolják. Kozma elmondása szerint a mínusz 70 fokon való tárolás azért fontos, mert fehérjetermészetű anyagról van szó, amelynek hatóanyaga érzékeny, és tartós tárolás során a károsodás miatt csökkenne a hatékonysága.
 
 
 
M. A. 
Forrás és fotó: mti/Vajda János