A Miskolci Egyetem automatizált fejlesztésével felismerhetővé válnak a vírusok és baktériumok

A Miskolci Egyetemen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával egy új innovatív diagnosztikai eljárást fejlesztenek ki, amivel a robotizáltság segítségével gyorsabban felismerhetik a szakemberek a vírusok és baktériumok tulajdonságait.

Dr. Vanyorák Zsolt, az intézmény docense elmondta, hogy a rendszer segít a különböző betegeségek azonosításában. A jövőben számítani lehet további világjárványokra, emiatt nagyon fontos a minél előbbi beazonosítás. Törekednek rá, hogy a következő világjárvány idején hozzájáruljanak a detektálásba és az ellenszerek kifejlesztésébe.
 
Az automatizált rendszernek hála felismerhetővé válnak a vírusok és baktériumok 
 
A projekt két fő iránya: az örökítőanyag automatizálható, költséghatékony megkötése és az örökítő anyag kimutatásának növelése.
 
A projekt megvalósításával létrejön egy automatizált mágneses nanorészecske/kvantum dot alapú tesztrendszer, amivel hamarabb fel lehet ismerni a vírusok és baktériumok örökítőanyagát. A tesztrendszer alkalmas lesz a DNS/RNS molekulák megkötésére és kimutatására.
 
A kifejlesztésre váró automatizált rendszer csökkenteni fogja a laborban dolgozók megbetegedésének kockázatát. Jelenleg a kutatók mindent manuálisan végeznek, de robotika segítségével minimalizálható lesz az emberi erőforrás igénybevétele.
 
BG
Forrás: Miskolci Egyetem, Minap
A képek illusztrációk