Átadták a Bosch új gyártócsarnokát Miskolcon

Hazánk az átoltottságban és a gazdasági újranyitásában éllovasnak számít Európában. A cél, hogy a magyar gazdaság az újraindításban is a legjobbak között legyen Európában- mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bosch Power Tool Kft. új gyártócsarnokának átadásán.

Szijjártó Péter úgy gondolja, hogy Magyarország sorozatban nyeri meg a nemzetközi vállalatok beruházásaiért folytatott versenyeket. A termelési kapacitások globális újraelosztásában elért sikerek garanciát jelentenek a gazdaság gyors újraindulására.
 


Szijjartó Péter a Bosch új gyártóüzemének átadásán

A külgazdasági és külügyminiszter szerint: "Ennek nyilvánvalóan oka a szakképzett munkaerő jelenléte, Európa legalacsonyabb adói, és a politikai stabilitásból adódó gyors döntéshozatali képesség".
 
Kiemelte, hogy az európai összevetésben elenyésző hazai korlátozó intézkedések nehezítik a hétköznapi életet vagy épp a gazdasági tevékenységet.
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy először az embereket helyezték biztonságba és most elsőként tudják újraindítani a gazdaságot. A felnőtt lakosság 65%-a megkapta az oltást, de mindenkinek van elég oltóanyag, aki még szeretné.
 
A Bosch Power Tool Kft. beruházásáról Szijjártó Péter elmondta, hogy az egyik legnagyobb vállalatóriás fejleszt Miskolcon. A Bosch miskolci üzemének gyárterülete közel 20 ezer négyzetméterrel lesz nagyobb. Ide a legmodernebb technológiai színvonalú akkumulátorokat szállítják majd kéziszerszám és elektromos kerékpár üzletágaik részére.
 
Szijjártó Péter szerint büszkék lehetünk rá, hogy a Bosch-csoport legnagyobb gyára Miskolcon található. Európában egyedül itt gyártják a kézi szerszámokhoz szükséges akkumulátorokat. Szerinte az itt alkalmazott technológiánál nincs modernebb a világon és az elkészült termékek világszínvonalúak.
 
Hozzátette még, hogy a Bosch beruházása 14 milliárd forintba kerül, melyhez a magyar kormány 3,4 milliárd támogatást adott. Ennek köszönhetően több ezer miskolci és környéki ember megélhetése vált biztossá.
A mostani fejlesztésnek önmagán túlmutató jelentősége van, mert a német cég figyel arra, hogy beszállítóláncait rövidítse.
 
"Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy rendkívül sok magyar kis- és középvállalkozás kapja meg a lehetőséget arra, hogy a Bosch beszállítójaként tudjon tovább fejlődni, növelje az árbevételét és tudjon újabb munkahelyeket létrehozni" - közölte Szijjártó Péter.
 
A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy ma kb. 30 ezerrel többen dolgoznak hazánkban, mint a válság előtti időszakban. Kiemelte, hogy Magyarországon a legnagyobb beruházói közösség a németeké, így szorosan összekapcsolódott egymással a magyar és a német gazdaság. Előző évben a két ország között, több mint 50 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalom bonyolódott le.
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy a német gazdaságot kiemelten figyelik, mert ha a németeknek jól megy, az a magyar gazdaság újraindulását is segíti.
 
BG
Forrás: MTI/fotók Vajda János