Befejezték a Miskolci Állatkert ökoturisztikai fejlesztését

A Miskolci Állatkert új fogadóközponttal és bemutatóházzal bővült. Szombattól ismét várja a látogatókat.

Az Európai Unió és Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával vissza nem térítendő támogatást nyújtott a TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00001 számú felhívás keretében a „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése" című projekt megvalósítására. A pályázatot a Miskolc MJV Önkormányzata nyújtotta be, melynek megvalósításához 419.865.553 Ft-ot kaptak.
 
Miskolci Állatkert fejlesztése

A miskolci állatkert felújítását a Széchenyi 2020 programban benyújtott Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztési című projekt részeként valósították meg.
 
Miskolci Vadaspark néven 1983. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit az állatkert. A nyitás óta a létesítmény folyamatosan fejlődött és bővítette állatállományát. A mostani fejlesztés azonban eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése.
 
A közel 420 millió Ft összegű támogatásból 2020 elején 3 területet fejlesztettek: megújították a fogadóközpontot, ahol két új főlépcsőn és mozgáskorlátozottak részére létrehozott rámpán keresztül lehet az épületet megközelíteni. Helyet kapott a fogadóközpontban egy ajándékbolt, jegypénztár, mosdó, irodahelységek. Az épület tetejére napelemeket szereltek, továbbá felújították a korábban társadalmi összefogással létesített bejárati kaput is.
 
A másik terület a Száhel bemutatóház létrehozása, ahol egy 200 nm-es épületegyüttesben megfigyelhető lesz oroszlán és a Száhel övezet ragadozói is. Kialakítottak még egy belső madárröptét is, ahol leopárdteknősök is kerülnek annak érdekében, hogy minél teljesebben mutathassák be a terület életközösségét. A munkálatok során felújították a Tigrisház belső padlóját és a látogatói teret.
 
A szombaton megnyitó Miskolci Állatkert és KultúrPark a kormány döntésének értelmében 4 millió beoltott után csak úgy nyithat meg, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadnak.
 
BG
 
Forrás: Minap, Miskolc.hu
Fotó: MTI