Elektromos autókhoz motorhűtőt fejlesztett a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. konzorciuma

Elektromos autókhoz hűtővíz szivattyút és motorhűtő ventilátort fejlesztett a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft konzurciumi megállapodás keretében a Miskolci Egyetemmel és az Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A projektet a Széchenyi 2020 program 1,038 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásával valósították meg.

A projekt keretében következő generációs, az autók hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztettek műszaki megoldásokat annak érdekében, hogy az élettartama a jövőbeni elektromos és hibrid meghajtású járművek követelményeinek megfeleljenek. A fejlesztésnek köszönhetően az ezekhez szükséges hosszabb élettartamot visszaigazoló tesztelés ideje jelentősen lecsökkent.
 
Elektromos autókhoz fejlesztettek motorhűtőt
 
A projekt eredményeként a konzorciumi tagoknál új elektormobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások jöttek létre, ezen kívül pedig új eszközöket és berendezéseket is beszereztek. A projekt megteremtette annak a lehetőségét, hogy Miskolcon új kutatási területeken dolgozzanak a szakemberek, valamint a következő generációs termékek tervezett szériagyártása, mérnöki támogatással a településen valósuljon meg. A gyár ezáltal vezető szerepet fog betölteni a jövőben.
 
A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Bosch csoport, hanem a régió legnagyobb járműipari vállalata, valamint a térség egyik fő foglalkoztatója is. A cég járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártása mellett hozzáadott tevékenységeket is végez, mint például a kutatás-fejlesztés és tesztelés.
 
A cég 2003 nyarán alakult, 2020-ban az árbevétele elérte a 354,6 milliárd forintot, 8,8 milliárd forint értékben beruházott és közel 2 milliárd forintot kutatás-fejlesztésre fordított. A miskolci Bosch vállalat 2700 főt foglalkoztat.
Magyarországon a Bosch csoport- 9 önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként- hazánk egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója, több mint 15.500 személyt foglalkoztat.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk