Éles bombát hatástalanítottak a tűzszerészek Miskolcon

A Vörösmarty Mihály utcai felüljáró építési munkálatai során talált szovjet légibomba borzolta a kedélyeket Miskolcon február 24-én. A város lakóinak nem kellett sokáig félniük: a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede gyorsan és sikeresen hatástalanította a bombát.  

A környékbeli lakók a vacsorát már otthonaikban költhették el, ugyanis a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede öt óra körül már sikeresen hatástalanította a délben megtalált bombát. A korábban kiürített környékre visszaengedték a lakókat.  

 

A hatástalanítás folyamata

A hatástalanítás folyamata

 

A tűzszerészekhez szerda délben futott be a rendőrségi bejelentés, miszerint a Vörösmarty Mihály utcai felüljáró bontása közben bombát találtak. A kiérkező honvédek megállapították, hogy egy közel száz kilós, II. világháborús szovjet robbanótestről volt szó. Mivel a gyújtószerkezete élesített volt, meg kellett kezdeni a hatástalanítását - a helyszínen.  

A délutáni órákban az előkészületeket követően ezt sikeresen megtették, a gyújtószerkezetet a közelben semmisítették meg. A bombatestet elszállították, és a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg egy későbbi időpontban.  

A kiürítés a terület 200 méteres sugarú körében történt, 32 épületet evakuáltak a katonák. Az evakuálás gyorsan megtörtént, és este öt óra körül már fel is oldották azt. 
 
     
M. A.  
Forrás és fotó: MTI/ Vajda János