Építik a diósgyőri várat, 2022-ben érnek a végére

A diósgyőri vár rekonstrukciójának gyorsítása céljából a felújítási munkálatok hétvégén is tartanak majd Miskolcon. A tervek szerint 2022-re fejeződik be a teljes beruházás, az érdeklődők jövőre vehetik birtokba a méltóképpen felújított történelmi építményt.  

A miskolci önkormányzat közleménye szerint a felújítási munkálatok 2022-ben fejeződnek be, a diósgyőri váron pedig hétvégén is dolgoznak majd a munkások. A városvezetés és a kivitelező arra is gondoltak, hogy a környéken élőket kevesebb kellemetlenség érje. Kisebb zajterheléssel készülnek, és a por is kevesebb lesz a tervek szerint. A hétvégi munkavégzés a következő húsz hónapra jellemző lesz.  
 
 
A vár
A vár
 

A felújítás másfél hónapja kezdődött el, több mint tízmilliárd forintot költenek majd az építményre, a város 1,5 milliárddal finanszírozza a munkálatokat. Tervben van, hogy nemcsak a várat, hanem a környéket is megszépítik. 

A vár belső rekonstrukcióját hajtják végre, valamint visszaépítik a csonka részeket. A belépési pontokat megújítják, korszerűsítik, növelik a vár kapacitását, hgy mégtöbb látogató juthasson be egyszerre. A vizesárok és a belső vár közötti területet fejlesztik, új látványelemeket helyeznek ki, interaktív sétaútvonalat alakítanak ki.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: diosgyorivar.hu