Figyelik Miskolcon a szállópor-koncentrációt

Átadták Miskolcon az első szállópor-mérőegységet február 17-én szerdán. A város levegőjének minőségét óhajtják javítani egy országos program keretén belül, ennek első feltétele, hogy folyamatos és pontos méréseket hajtsanak végre a városban.  

Veres Pál, Miskolc polgármestere közösségi oldalán tette közzé azt a felvételt, amelyen a levegő tisztaságának fontosságáról szóló tárgyalások látszanak. Miskolcon hatvan levegőminőség-mérőműszert telepítenek, amellyel a levegő összetételét mérhetik. A környezetvédelmet és a miskolciak élhető körülményeit is hangsúlyosnak tartja a polgármester, aki a Nagy-Miskolc programján belül szeretné fellendíteni ezzel is a várost.  

“A Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” program részeként állt bele Miskolc vezetése a levegő minőségének javítási kísérletébe. A projektet két éve indították, 2026-ig tart majd. Emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával segíti a projekt az ország több települését.

 

A mérőműszerek kikerültek Miskolcon

A mérőműszerek kikerültek Miskolcon

 

Ennek első lépése az új légszennyezettségi mérőállomások telepítése, amelyet Miskolc már meg is tett. Az egységek adatai által a kiértékelés az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat dolga lesz.

A későbbiek folyamán egy ökomenedzser hálózat felállítására lesz szükség, amelyben szakértői gárda gondoskodik a projektek koordinálásáról. A környezetbarát közlekedési módok népszerűsítésére is hangsúlyt kell fektetnie a városnak, ahogy döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztésében is részt kell vegyenek a miskolci döntéshozók. Ehhez tartozik majd egy térinformatikai adatbázis. A levegőminőségi tervek vállalását vizsgálnák felül ezzel kétévente, monitorozva, hogy sikerült-e az adott településnek betartania az ígérteket.  

A lakosság szemléletformálása és tudatosságnövelése is kulcsfontosságú, és a lakossági eredetű kibocsátás csökkentésére is lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a levegő minősége látványos javuláson essen át 2026-ig. Ugyanakkor a mezőgazdasági technológiákat is szükséges környezetbarát verzióra cserélni.  

 

M. A. 

Fotó: Veres Pál/ Facebook