Már gyártják az első miskolci elektromos buszt

Folyamatban van az első miskolci elektromos busz gyártása, amit Kínában szerelnek össze, a többit viszont már a BYD komáromi üzemeiben fogják.  

A Zöld Busz Program keretében 2021-ben nyert el támogatást Miskolc 10 elektromos busz vásárlására.
 
Az elektromos autóbuszok érkezésével a töltő infrastruktúrát is kiépítik
 
Az MVK bejelentette, hogy folyamatban van az első elektromos busz, ami a város utcáit fogja járni. A 10 villanybusz közül az elsőt Kínában, a többit a BYD komáromi telephelyén szerelik össze. Az új buszok utastájékoztatóval, jegyérvényesítővel, kamera-, valamint utasszámláló rendszerek beépítésével készül el.
 
Az elektromos autóbuszok megérkezése után a város közlekedéséből 10 diesel EURO 3-as kategóriájú autóbuszt kivonnak a forgalomból, ami jelentősen hozzájárul majd a város széndioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.
 
Az új elektromos autóbuszok környezetkímélőbbek, sokkal alacsonyabb a károsanyag kibocsátásuk, mint a jelenleg üzemben lévő járműveknek. A villanybuszok fenntartása és üzemeltetése is olcsóbb, a járművek megérkezésével a hozzájuk kapcsolódó teljes töltő infrastruktúra is kiépül.
 
A Miskolcra érkező 10 elektromos busz beszerzési értéke 2,1 milliárd forint, amihez a Zöld Busz pályázatán 1,5 milliárd forintot nyertek el. A fennmaradó 600 milliót a városvezetés önerejéből finanszírozzák.
 
BG
Forrás: Minap
A képek illusztrációk