Megkezdik a 37-es főút bővítését Miskolc felé

Összesen 21 milliárd forintból bővítik a 37-es főút tizenkilenc kilométeres szakaszát Szerencs és Geszthely között, ezzel Miskolc irányába teljes egészében vezet majd négysávos út Szerencs felől. A munkálatokat 2023-ra fejezik be. 

A 37-es számú főút érintett szakaszát négysávosra bővítik az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint. Ennek köszönhetően gyorsabban, kényelmesebben, biztonságosabban lehet majd eljutni Szerencs felől Miskolcra. Mind a távolsági buszok, mind az autók megfelelő terhelésű, felújított úton juthatnak el a városba.
 
A közlekedési hálózatok megfelelő kialakítása többek közt gazdasági érdek is, a vállalatoknak sokkal csábítóbb egy megfelelő közlekedési struktúrával rendelkező, elérhető település.

 
Nagyvárosi közlekedés
Nagyvárosi közlekedés
 
 
A kormány szakpolitikai célja az ITM szerint, hogy egy gyorsforgalmi út bármely településről elérhető legyen maximum félórán belül. Eddig a tervezett települések felénél elérték már ezt, 2025-re a települések háromnegyede éri el a gyorsforgalmikat a megadott időn belül. Ennek megvalósításáért bővítik például a 37-es főutat is.
 
Minderre a 2016-ban indult Útprogramon belül jut pénz, összesen 3600 milliárd forintot különítettek el az utak javítására, újak megépítésére. AZ ITM szerint a forrásbiztosítás teszi lehetővé a szerencsiek és a térség évtizedes álmának megvalósítását is. A 37-es főút 19 kilométeres szakaszát négysávosítják Szerencs és Geszthely közt, így Szerencs és Miskolc teljes egészében össze lesz kötve a korszerű, bővített úttal.  
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Mosóczi László elmondta, hogy Borsod megyében mégegy szakaszt felújítanak a közeljövőben. Mint mondta, a 260-as főút Sajószentpéter-Berente elkerülőjének kivitelezési közbeszerzése akár már májusban megkezdődhet. A tervek szerint még idén elkészül az M30-as autópálya hiányzó része Tornyosnémetiig, így Kassa a magyar fővárossal teljes egészében össze lesz kötve autópályával.  
 

 

M. A. 

Forrás: mti