Miskolcon elektromos autóbuszokat helyeznek forgalomba

A Zöld Busz Program keretében 10 elektromos autóbusz beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kialakítására nyert pénzt Miskolc.

A Zöld Busz Program 2020 novemberében meghirdetett felhívására önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok és elektromos autóbuszok beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kialakítására. A nagy érdeklődésre való tekintettel a program 4,2 milliárd forintos keretösszegét megnégyszerezte a kormány. Erre a támogatásra pályázott a Miskolc Városi Közlekedési Zrt (MVK).
 

Elektromos autóbuszok beszerzésére nyert támogatást Miskolc
 
A 2021. július 30-án nyilvánosságra hozott döntésből kiderült, hogy a miskolci közlekedési vállalat másfél milliárd forint támogatásban részesül 10 elektromos busz beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kialakítására.
 
Veres Pál, Miskolc polgármestere örömtelinek nevezte a támogatás elnyerését. A városvezetés korábban vállalta, hogy folytatják a város zöldítését illeszkedve a Green City elveihez. A beszerzésre kerülő 10 elektromos autóbusz illeszkedik a zöld fejlesztések sorába, ami csak az első lépés ezen az úton.
 
A polgármester elmondta a támogatás intenzitása 80%, a fennmaradó részt az önkormányzat finanszírozza.
 
Demeter Péter, az MVK vezérigazgatója elmondta, hogy az elektromos autóbuszok beszerzésére és infrastruktúra fejlesztésére elindítottak egy feltételes közbeszerzési eljárást.
 
A Zöld Busz Projektiroda a támogatási szerződések aláírását és a pénz kifizetését augusztusban elindítja.
 
Az elektromos buszok forgalomba helyezése nemcsak a város légszennyezettségének csökkenéséhez, hanem a környezet élhetőbbé válásához is hozzájárul.
 
BG
Forrás: ZöldBusz, Minap, Boon
A képek illusztrációk