Miskolcon folyamatosan oltják a regisztráltakat

Zökkenőmentesen halad az oltási terv Miskolcon, a napokban több vakcina is érkezett a városba, a regisztráltakat így minden további nélkül el tudják látni. A harmadik hullám érkezése miatt minimális változás várható az oltási programban.  

A legújabb Sinopharm kínai vakcina-szállítmány március harmadikán érkezett Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályára. Meg is kezdték vele az oltást, a regisztrált hatvan év felettiek kapják jelenleg a szükséges első adagot. Március másodikán AstraZeneca- és Moderna-vakcinaszállítmány is érkezett, így az is kérhető a megyei oltóponton, ami a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.  
 
 
A vakcinák
A vakcinák
 
 
Az idősebbeket a háziorvosuk is beolthatja, illetve otthonukba is kérhetik az oltóanyagot és az azt beadó egészségügyi dolgozó segítségét, előzetes egyeztetés után. Egy ember két adagot kap az adott vakcinából, jellemzően két hét elteltével kell beadni a másodikat. Az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása szerint a két hét kitolódik háromra, mert szerintük a legfontosabb az, hogy minél többen megkapják az első adagot. Ezzel többeknek lesz minimális védettsége, így a halálozási arány szerintük kevesebb lesz.
 
Az operatív törzs és az egészségügyi dolgozók arra kérik a lakosságot, hogy az erősebb, harmadik hullámra is készüljenek fel. Minimális kontaktot várnak az emberektől, aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát. Mindenki gyakran mosson kezet, fertőtlenítse a lakást, használjanak megfelelő minőségű maszkot, hordják azt rendeltetésszerűen. Az oltóanyagok ugyan folyamatosan érkeznek, a legjobb a megfelelő védekezés. A fennálló járványügyi rendelet március 15-ig él, utána ujratárgyalják a szükséges változtatások érdekében.  

 

M. A. 
Forrás és fotó: MTI/Vajda János