Összefogott a Miskolci Egyetem és a Szakképzési Centrum a képzések összehangolásáért

A Miskolci Egyetem és a Miskolci Szakképzési Centrum meglévő kapcsolatukat újabb szintre emelik a szakképzés érdekében.

Az új szakképzési törvény megteremtette a lehetőségét, hogy egy Pilot program keretein belül 2021 szeptembertől elkezdődjön az okleveles technikus képzés a Miskolci Szakképzési Centrum két tagintézményében, a Berzeviczy Gergely Technikumban és a Kandó Kálmán Informatikai Technikumban.
 
A végzett technikusok könnyebben jutnak be az egyetemre 
 
A két intézmény megállapodása kiterjed az informatika és távközlés, valamint a gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás ágazatban végző diákok oktatására, a technikusi képzés követelményeinek meghatározására, a közös pályaorientációs tevékenységek megszervezésére, a tananyagok továbbfejlesztésére, a duális képzés kidolgozására, továbbá a tanulók szakmai versenyeken való felkészítésére.
 
Az elmúlt hónapokban a képzések tartalmi összehangolásán dolgoztak a technikusi és egyetemi követelményekkel kapcsolatban. A legnagyobb előnye az együttműködésnek, hogy a végzett technikus hallgatókat amennyiben felveszik őket az egyetemre, akkor előnnyel indulhatnak, mert teljesített szakmai tárgyaik után 30 kreditet elismer az intézmény.
 
Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy a két intézmény között már volt meglévő kapcsolat, amit a mostani együttműködéssel szorosabbra fűztek.
 
Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy az országban összesen 16 Szakképzési Centrum és 27 intézmény kapott lehetőséget az okleveles technikusi képzés elindítására a 2021/2022-es tanévtől kezdve. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azokat az intézményeket választotta ki a megvalósításra, ahol biztosítani tudták a megfelelő szakmai színvonalat, hogy egy egyetemmel együttműködve okleveles képzést indítsanak. A Miskolci Szakképzési Centrumban iskolánként 1-1 osztályban indítják el a képzést, így szükség volt arra, hogy kiválasszák azokat a diákokat, akik részt vehetnek benne.
 
Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja fontosnak nevezte, hogy a megállapodás keretében a diákoknak nemcsak egy iskolát és továbbtanulási lehetőséget, hanem jövőképet is kínálnak.
 
BG
Forrás: Miskolci Egyetem, Miskolci Szakképzési Centrum oldala